Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Leven met een blinde partner: verhalen van Renate Meppelink

17-07-2024

Hoe ga je om met je partner die slechtziend is en later blind wordt? Renate Meppelink maakte dit zelf mee. Daarom brengt zij nu een verzameling verhalen uit in dagboekvorm over het leven met haar blinde man Jan. Hiermee hoopt Renate anderen te inspireren en steun te bieden aan partners van mensen met een visuele beperking.  

Hoe het begon 

Renate en Jan ontmoetten elkaar in Zwolle. Jan was chefkok en Renate werkte als leerling onder hem. Van jongs af aan was Jan slechtziend. “Maar”, zo vertelt Renate, “hij liet er niets om. Hij deed alles zoals ieder ander dat zou doen. Alleen autorijden deed hij niet.” Het stel begint samen twee ondernemingen, een snoepwinkel en een broodjeszaak. Ze trouwen in 1993 en krijgen twee kinderen.  

Revalideren en opnieuw leren koken 

Door de jaren heen gaat het zicht van Jan steeds verder achteruit. Renate vertelt: “Het ging met stappen. Telkens als wij als gezin net weer gewend waren aan de nieuwe situatie, ging hij weer een stap achteruit.” Tot hij in 2011 alleen nog schimmen ziet. Jan besluit om een intensief revalidatietraject te volgen bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn. Hij brengt 18 weken intern door. Hier leert hij omgaan met zijn visuele beperking. Koken deed hij altijd nog thuis. Renate zegt lachend: ”De pannenlapjes vlogen wel eens in de brand, dus het was fijn dat hij daar hulp bij kreeg.” Naast kookles, leert hij braille lezen, krijgt hij mobiliteitstraining buiten (lopen met een taststok) en ontdekt hij nieuwe hobby’s zoals hout bewerken.  

Renate en Jan staan naast elkaar. Ze hebben stickers van de top2000 op hun shirt. Op de achtergrond zie je het top2000 café.

Foto: Renate en Jan in het Top 2000 café

Renate’s bezoek aan het partnerweekend van Visio 

Renate herinnert zich: “Ik weet nog dat we dat lang vonden, 18 weken revalideren. Maar Jan heeft daar zóveel aan gehad. Daarna kon hij weer verder. Weer meedoen.” Tijdens een partnerweekend komt Renate ook langs in Apeldoorn. “Dat was heel leerzaam. Samen met andere partners kregen we een kijkje in hoe het revalidatietraject eraan toe gaat. We gingen bijvoorbeeld zelf met een taststok lopen en een bril waarmee ik hetzelfde zag als Jan. Daarmee werd ik mij bewuster van wat het betekent voor Jan. Best confronterend: wij zetten de bril weer af, maar Jan kon dat niet.”  

De kracht van lotgenoten 

Tijdens het revalidatietraject ervaart Jan ook steun aan het contact met lotgenoten. Voorheen vond hij dat niet zo nodig. Renate: “Hij wilde alles zelf uitzoeken en zijn mogelijkheden ontdekken.” Na de revalidatie houdt Jan daar fijne contacten aan over. In het contact met lotgenoten en partners blijkt dat er veel behoefte is om ervaringen te delen. Hoe ga je ermee om als je partner een visuele beperking heeft? Voor Renate en Jan ging dit redelijk vanzelf. Haar belangrijkste tip: “Pas je tempo aan. De buitenwereld gaat vaak te snel. Door te luisteren naar je partner en soms iets rustiger aan te doen, kan er veel.”  

Jan zit naast Renate op een bankje in de tuin met bloemen om hen heen. Ze lachen allebei.

Foto: Renate en Jan samen in de tuin

Dagboek van een partner 

In deze periode begint Renate ook met schrijven. Op een besloten Facebook-pagina schrijft ze korte verhalen, een soort dagboek. Ze schrijft over haar gezin, hoe ze een weg vinden en de uitdagingen waar ze soms tegenaan lopen door Jan’s visuele beperking. In 2021 overlijdt Jan. Na zijn overlijden wordt Renate herinnerd aan de verhalen. Jan heeft zich na zijn revalidatie actief ingezet voor mensen met een visuele beperking en een inclusieve samenleving. Renate besluit samen met haar zusje de verhalen te bundelen en hoopt zo het werk van Jan voort te zetten. Ze hoopt dat de verhalen uit haar boek “Renate, de vrouw van…” zorgen voor herkenning, ontroering en inspiratie voor mensen met een visuele beperking en hun partners. 

Interesse in het boek? 

Het boek “Renate, de vrouw van…” is beschikbaar voor €25,00 in zwartdruk, braille en gesproken versie. Voor bestellen of vragen kun je mailen naar renatemeppelink@gmail.com of stuur een WhatsApp naar 06 16 20 18 60. Als je lid bent van Passend Lezen, dan kun je het boek als audioboek of in braille aanvragen. Stuur een e-mail naar klanten@passendlezen.nl of bel 070 338 15 00. Vermeld hierbij: “Maatwerk, Renate, de vrouw van.” 

Snel naar informatie