Lezen (toegang tot geschreven informatie)
De hele dag hebben we te maken met geschreven informatie. U controleert regelmatig de tijd en bent wellicht actief op social media. Buiten heeft u te maken met straatnaamborden en tijdens het koken wilt u de houdbaarheidsdatum kunnen lezen. Door uw visuele beperking wordt lezen echter beetje bij beetje lastiger.
Licht, contrast en grootte
Zodra lezen moeilijker wordt, kan goede verlichting vaak enorm helpen. De oplossing om goed te kunnen lezen kan voor iedereen verschillend zijn. Wellicht neemt u contrast niet meer goed waar, ziet u dubbel of heeft u uitval in het gezichtsveld. Visio kan een Low Vision-onderzoek verrichten waarbij we vaststellen waar bij u het probleem ligt en welke oplossing daar het beste bij past.
Leestraining bij Visio
Visio geeft training over:
- alledaagse apparatuur aflezen zoals een wekker, thermostaat, magnetron, weegschaal
- krant, tijdschriften, nieuws en social media lezen
- gesproken en luisterboeken gebruiken
- tv kijken met gesproken ondertiteling (audiodescriptie)
- het lezen van gebruiksaanwijzingen, verpakkingen, recepten, bijsluiters
Vraag over leeshulpmiddelen?
Wilt u meer informatie of bespreken welke mogelijkheden er voor u zijn? Lees dan meer in de gele balk onderaan deze pagina onder "Contact en aanmelden".
Passende hulpmiddelen voor geschreven informatie
Met een loep of grootletterboek kunt u toch teksten en boeken blijven lezen. Voor zeer slechtziende en blinde mensen is er braille. Luister- en voelboeken zijn alternatieven. Ook is er software waarmee tekst wordt voorgelezen.
Soorten boeken: gesproken boek, luisterboek, grootletterboek, Voel/tastboek, braille
Gesproken boeken zijn speciaal voor mensen met een leesbeperking. Deze boeken zijn een service van passendlezen.nl. De boeken zijn ingesproken door vrijwilligers en niet ingekort. Een ideale manier om toch een verhaal te beleven.
Luisterboeken vindt u via de Openbare Bibliotheken of online aanbieders zoals bol.com of storytel.nl. Vaak zijn luisterboeken ingesproken door acteurs of andere bekende stemmen. Soms zijn ze ook ingekort. De meeste van deze boeken zijn te beluisteren via apps.
Grootletterboeken zijn boeken met grote letters. Het lettertype is ruim twee keer zo groot als bij gangbare boeken. De grootletterboeken zijn te vinden in Openbare Bibliotheken. Via uitgeverijen kunt u ook vaak grootletterboeken bestellen.
Een tastboek of voelboek is een prentenboek met voelbare plaatjes. De tekst van het verhaal staat in grote letters en is vaak in braille ernaast gedrukt. Zo kunnen slechtziende en blinde kinderen ook van een prentenboek genieten. En ouders met een visuele beperking kunnen deze boeken voorlezen aan hun kinderen. Visio heeft in samenwerking met Uitgeverij Lemniscaat meerdere tastboeken uitgebracht.
Door braille kunnen mensen met een ernstige visuele beperking zelfstandig lezen en te schrijven. Lees alles over braille op deze pagina.
Leesliniaal en Loep
Een leesliniaal kan tekst vergroten en arceren. U houdt zo makkelijker bij waar u bent gebleven. Dit maakt lezen een stuk minder vermoeiend en daardoor plezieriger. Een loep vergroot tekst soms tot tien keer en is geschikt voor kortere teksten.
Screenreader en ander digitale leeshulpmiddelen
Een screenreader is een softwareprogramma waarmee de tekst op het computerscherm kan worden voorgelezen. Er zijn verschillende soorten. Lees meer daarover op de pagina Screenreaders. Lees meer over gesproken ondertiteling , e-readers, voorlees-apps op de pagina Digitale leeshulpmiddelen.
Vraag over leeshulpmiddelen?
Neem contact op met een locatie bij u in de buurt als u meer wilt weten over het gebruik van een leesliniaal, loep of ander (digitaal) leeshulpmiddel. Bekijk de contactmogelijkheden in de gele balk onderaan deze pagina onder "Contact en aanmelden".
Praktische informatie op Visio Kennisportaal
Lees op het Visio Kennisportaal praktische informatie over hulpmiddelen in het algemeen en specifiek over braille.