Digitale leeshulpmiddelen

In het dagelijks leven leest u veel vaker dan u zich misschien bewust bent. Bij het opstaan kijkt u bijvoorbeeld hoe laat het is. Gedurende de dag wilt u het nieuws lezen, uw social media checken, misschien een film kijken of een boek lezen. Op deze pagina leest u meer over leeshulpmiddelen zoals een Daisy-speler, gesproken ondertiteling, E-readers, luister- en gesproken boeken en handige samenlees-apps. Lees meer over leeshulpmiddelen en aangepast lezen op de dienstenpagina Lezen (toegang tot geschreven informatie).

Tablets en smartphones

Voor tablets en smartphones zijn er verschillende hulpmiddelen. Op onze site hebben we meer informatie over het gebruik van een iPhone en iPad en voor apparaten de draaien op Android.

Gesproken ondertiteling

U kunt de ondertiteling van een televisieprogramma vanwege uw visuele beperking niet goed meer volgen. Ondertiteling kunt u omzetten in spraak. Zo bieden NPO 1, 2 en 3 een audiospoor aan. Voor veel andere zenders is een extern apparaat beschikbaar die tekst omzet in spraak. Sommige televisieaanbieders hebben via hun mediaboxen of digitale ontvangers een spraaktoevoeging ingebouwd. Soms is gesproken ondertiteling standaard in het zenderaanbod opgenomen voor NPO 1, 2 en 3. U vindt het complete zenderoverzicht op de site van uw aanbieder.

Apparaten voor gesproken ondertiteling

Verschillende hulpmiddelen lezen ondertiteling voor. Enkele opties zijn:

  • Solutions Radio:
    • de app Gesproken Ondertitels leest live ondertiteling voor
    • de GObox is een apparaat dat ondertiteling voorleest
    • de Webbox is een multifunctioneel hulpmiddel met o.a. gesproken ondertiteling.
    • de Plextalk Linio Pocket TV en tafelmodel. Dit apparaat leest ondertiteling in realtime voor zonder internetverbinding of abonnementskosten
    • Foxling

Op het Visio Kennisportaal vindt u allerlei praktische handleidingen en meer informatie over gesproken ondertiteling.

Contact: welke oplossing is geschikt voor u?

Dat hangt van een aantal zaken af. Heeft u digitale televisie? Draagt u een hoorapparaat met bluetooth-mogelijkheid? Wilt u het apparaat alleen gebruiken voor ondertiteling of zoekt u een multifunctioneel apparaat met meer mogelijkheden? Visio helpt u om de juiste keuze te maken en om het apparaat te leren bedienen. U kunt door het hele land bij Visio terecht met vragen en advies. Wilt u meer informatie of bespreken welke mogelijkheden er voor u zijn? Lees dan meer in de gele balk onderaan deze pagina onder "Contact en aanmelden".

E-reader, luisterboek en gesproken boek

U kunt de letters van een e-reader eenvoudig vergroten. Zo wordt lezen weer mogelijk. Sommige e-readers zijn uitgerust met spraak. Maar dat is vaak alleen in het Engels. Sommige e-readers hebben een backlight zodat u ook met minder licht kunt lezen.

Luisterboeken vindt u via de Openbare Bibliotheken of online aanbieders zoals bol.com of storytel.nl. Vaak zijn luisterboeken ingesproken door acteurs of andere bekende stemmen. Soms zijn ze ook ingekort. De meeste van deze boeken zijn te beluisteren via apps.

Gesproken boeken zijn speciaal voor mensen met een leesbeperking. Deze boeken zijn een service van passendlezen.nl. De boeken zijn ingesproken door vrijwilligers en niet ingekort. Een ideale manier om toch een verhaal te beleven..

Screenreader en daisyspeler

Een screenreader is een softwareprogramma waarmee de tekst op het computerscherm kan worden voorgelezen. Lees meer hierover op de pagina Windows. Daar staat ook informatie over vergroting, contrast, spraakondersteuning, kleuromkering, toegankelijkheid en de voorleesfunctie. 

Via de Daisylezer-app kunt u kranten, boeken en tijdschriften lezen. Voordeel is dat u kunt navigeren door de hoofdstukken en paragrafen. Lees meer over Daisyspelers op deze pagina.

De Daisylezer-app is vanaf 3 oktober 2022 niet meer te gebruiken. Dan is alleen nog de nieuwe app van Passend Lezen in gebruik. 

Drie handige apps om met kinderen te lezen

U wilt u kinderen of kleinkinderen voorlezen. Dat kan met een van deze drie apps:

  • Bibliotheek-app – hier leent u een e-boek die vergroot kan worden
  • App Passend Lezen – u en uw kind luisteren naar boeken
  • Yoleo-app – uw kind leert spelenderwijs lezen of wordt voorgelezen

Lees meer over digitale hulpmiddelen op de dienstenpagina Computer, smartphone en tablet