Voertuigen zonder rijbewijs
Slechtziende mensen vragen zich wel eens af of het verantwoord is om bijvoorbeeld een scootmobiel of gehandicaptenvoertuig te besturen en deel te nemen aan het verkeer. Visio kan u bij deze vragen adviseren. Het antwoord is niet eenvoudig omdat:
- richtlijnen over gezichtsvermogen ontbreken
- iedereen, ongeacht de aard van de aandoening, met deze voertuigen mag rijden
- niet alleen gezichtsvermogen, maar ook de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren en motorische vaardigheden een rol spelen
- de voertuigen onderling veel van elkaar verschillen.
Visio streeft naar veilige verkeersdeelname door alle slechtziende mensen om daarmee hun zelfstandige mobiliteit te verbeteren.
Wilt u in aanmerking komen voor onderzoek en advies, vul dan het aanmeldformulier in. Dit formulier gaat in op uw persoonlijke situatie.
Gehandicaptenvoertuig
Een gehandicaptenvoertuig is een officieel hulpmiddel voor mensen met een handicap. Het mag niet verward worden met een brommobiel. Een gehandicaptenvoertuig is maximaal 1,10m breed en heeft een maximale snelheid van 45km/u. Anders dan de brommobiel mag het gehandicaptenvoertuig ook op het trottoir en het fietspad rijden. Voor het besturen van een gehandicaptenvoertuig heeft u geen rijbewijs nodig.
Voor het besturen van een gehandicaptenvoertuig worden geen eisen aan het gezichtsvermogen gesteld. Binnen het revalidatieprogramma AutO-Mobiliteit adviseert Visio welke mogelijkheden er voor u zijn om met een gehandicaptenvoertuig veilig en verantwoord aan het verkeer deel te nemen.
Scootmobiel
Een scootmobiel is een officieel hulpmiddel ter ondersteuning van mensen met mobiliteitsproblemen. De snelheden variƫren tussen de 8 en 25km/u. Met een scootmobiel mag u op het trottoir, fietspad en de openbare weg rijden (uitgezonderd autoweg en autosnelweg). U heeft geen rijbewijs nodig voor het besturen van een scootmobiel.
Voor het besturen van een scootmobiel worden geen eisen aan het gezichtsvermogen gesteld. Binnen het revalidatieprogramma AutO-Mobiliteit adviseert Visio welke mogelijkheden er voor u zijn om met een scootmobiel veilig en verantwoord aan het verkeer deel te nemen.
De mogelijkheden van AutO-Mobiliteit
Zelfstandige mobiliteit bevordert een actieve deelname aan het maatschappelijke leven. Vooral in het verkeer kunnen mensen met een oogaandoening belemmeringen ervaren. Visio wil bijdragen aan verantwoorde verkeersdeelname en adviseert daarom personen met een oogaandoening op individuele basis.
Benieuwd naar de mogelijkheden van AutO-Mobiliteit?