Shared space

De inrichting van de openbare ruimte bepaalt in grote mate in hoeverre slechtziende en blinde mensen zich zelfstandig kunnen bewegen. Het promotieonderzoek van Else Havik aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft nieuwe inzichten opgeleverd om de toegankelijkheid van de openbare ruimte te verbeteren.
Het onderzoek is specifiek gericht op Shared Space, een nieuwe manier om de openbare ruimte in te richten. Verkeerstromen worden hierbij niet langer gescheiden op aparte rijbanen, fietsstroken of voetpaden, maar juist gemengd. Dit stimuleert weggebruikers om door middel van oogcontact met elkaar te communiceren. 


Natuurlijke gidslijnen

Shared Space is ontwikkeld om van de openbare ruimte een prettige verblijfsruimte te maken. De gedachte is ook dat de verkeersveiligheid erdoor zou verbeteren. Maar geldt dit ook voor weggebruikers die slechtziend of blind zijn? 
Uit het onderzoek bleek dat mensen met een visuele beperking in Shared Spacegebieden zich niet onveiliger voelen, maar wel moeilijker hun weg kunnen vinden dan in conventioneel ingerichte gebieden. Dit komt doordat natuurlijke gidslijnen zoals stoepranden en kleurverschillen ontbreken. 
De resultaten verschilden overigens sterk per gebied. Door de juiste keuzes te maken kan een Shared Spacegebied ook voor mensen met een (visuele) beperking toegankelijk blijven.


Praktische gids

Uit het onderzoek is een praktische gids voortgekomen met aandachtspunten voor de inrichting van Shared Spacegebieden voor gemeenten, ontwerpers en revalidatiemedewerkers. Door deze kennis zo veel mogelijk te verspreiden, wil Koninklijke Visio de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor slechtziende en blinde weggebruikers steeds verder verbeteren.


Literatuur

Havik, Else M., Bart J.M. Melis-Dankers, Frank J.J.M. Steyvers, Aart C. Kooijman. Accessibility of Shared Space for visually impaired persons : an inventory in the Netherlands. - The British Journal of Visual Impairment 30(3) 132–148


Status: onderzoek afgesloten en geïmplementeerd