Vso en vso-mb
De afdeling VSO/VSO-mb is er voor leerlingen van 12-20 jaar. We hebben doorgaans vijf verschillende groepen, waarbij leerlingen op basis van leerroute en leeftijd in kleine klassen worden ingedeeld, met voldoende begeleiders.
Stromen
- VSO-pro (Voortgezet speciaal praktijkonderwijs): Gericht op leerlingen met een visuele beperking die uitstromen naar (beschutte) arbeid, bekend als leerroutes 4-5.
- VSO-mb (Voortgezet speciaal onderwijs meervoudige beperking): Dit onderwijs is voor leerlingen met een visuele beperking en verstandelijke en vaak motorische beperkingen, die uitstromen naar taakgerichte of arbeidsmatige dagbesteding, bekend als leerroutes 2-4.
- VSO-OOG (Voortgezet speciaal onderwijs OnderwijsOntwikkelGroep): Deze groep is voor leerlingen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) op visueel, verstandelijk en motorisch gebied, bekend als leerroutes 1-2. Zij stromen uit naar belevingsgerichte of taakgerichte dagbesteding. De leerlingen hebben intensieve verzorging en behandeling nodig tijdens hun onderwijs.
Onderwijsinhoud
Voor alle leerroutes 1-5 hebben Visio en Bartiméus speciale vso-leerlijnen ontwikkeld. Deze leerlijnen bevatten de lesdoelen die door de jaren heen worden aangeboden binnen de verschillende schoolvakken. Wanneer een leerling dit curriculum doorloopt, is hij goed voorbereid op de bijpassende uitstroombestemming.
Speciale vakken
Vakleerkrachten voor muziek, bewegingsonderwijs, ICT en oriëntatie & mobiliteit zijn aanwezig vanwege de specifieke expertise die dit vraagt voor leerlingen met een visuele beperking. Daarnaast bereiden leerlingen zich voor op hun toekomst in de domeinen wonen, werken, vrije tijd en samenleven. Tijdens praktijkdagen kunnen zij zich specialiseren in profielen zoals horeca, groen, techniek en dienstverlening.
Meer inhoudelijke informatie vindt u in de schoolgids VSO.