Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Zelfstandig, maar niet alleen: tips voor sterke sociale contacten bij een visuele beperking

03-02-2025

Een collega die spontaan aanbiedt om even mee te kijken als je een ingewikkeld formulier moet invullen, een buurvrouw die je meeneemt naar een buurtactiviteit, of een trouwe hond die je elke dag motiveert om naar buiten te gaan. Dit soort momenten van verbinding, groot of klein, geven kleur aan ons leven. Maar als je een visuele beperking hebt, kan die verbinding soms nog net wat meer betekenen.

In dit artikel laten we zien hoe je zelfstandigheid en verbinding elkaar versterken. Want samen zie je meer, zonder dat je je eigen kracht en onafhankelijkheid uit het oog verliest.

Zelfstandig vs. samen, de juiste balans

Zelfstandig zijn is voor veel mensen met een visuele beperking een belangrijk doel. Herken jij dat ook? Of het nu gaat om zelfstandig reizen, werken of boodschappen doen – het gevoel van regie over je eigen leven doet veel voor je zelfvertrouwen.

Maar zelfstandigheid betekent niet dat je er altijd alleen voor hoeft te staan. Het hebben van goede relaties en steun kan je juist nog meer mogelijkheden geven. Denk aan een collega die  checkt of er geen obstakels zoals tassen of niet-aangeschoven stoelen in de weg staan, of een vriend die je helpt om een nieuwe looproute te oefenen. Het gaat dan niet om afhankelijkheid, maar om samenwerking: ieder draagt iets bij.

Twee dames zitten samen op een bankje en kijken elkaar aan. Één van de dames heeft een bril op en houdt een taststok vast.

De meerwaarde van relaties

Vriendschappen, relaties en fijne contacten geven ons een gevoel van verbondenheid, ongeacht of je een beperking hebt of niet. Maar als je slechtziend of blind bent, kunnen relaties ook een praktische meerwaarde hebben. Samen kun je bijvoorbeeld makkelijker obstakels overwinnen, zoals het samen testen van een recept in de keuken, een fietsrit maken op een tandem of het plannen van een leuke vakantie.

Het mooiste is: die kracht van verbinding werkt twee kanten op. Misschien heb jij ervaring die waardevol is voor anderen, juist door jouw unieke perspectief. Je kunt een ander een luisterend oor bieden, iemand inspireren met je doorzettingsvermogen of samen een nieuwe activiteit ontdekken.

Praktische tips voor meer verbinding

Misschien wil je graag nieuwe contacten leggen of bestaande relaties versterken, maar vind je dat best lastig of spannend. Hieronder een paar tips :

  • Ga naar ontmoetingen en activiteiten. Dat kunnen reguliere activiteiten zijn of juist groepen voor mensen met een visuele beperking, afhankelijk van jouw voorkeur. Denk aan workshops, sportgroepen of een leesclubje. Dit kan een laagdrempelige manier zijn om nieuwe contacten te leggen.

  • Wees open en nieuwsgierig: stel vragen aan mensen om je heen en toon oprechte interesse. Mensen waarderen het vaak als je initiatief toont.

  • Blijf dicht bij jezelf. Open zijn over je beperking kan begrip en vertrouwen creëren, maar deel vooral dat wat jij van waarde vindt.

  • Probeer vrijwilligerswerk. Als je iets kunt betekenen voor een ander, geeft dat vaak veel voldoening en leidt het regelmatig tot nieuwe vriendschappen of waardevolle ervaringen.

  • Blijf positief en geduldig. Niet elke poging zal waarschijnlijk meteen tot een diepe vriendschap leiden, maar iedere ontmoeting draagt bij aan je sociale vaardigheden en zelfvertrouwen.

En vergeet niet: verbinding zit vaak in kleine dingen. Een korte wandeling, samen een kop koffie drinken of even bellen kan al veel betekenen.

Laat anderen jouw wereld ervaren

Het kan een mooie start zijn bij nieuwe vriendschappen of relaties om een ander te laten ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn. Zo geef je mensen in je omgeving de kans om jouw wereld beter te begrijpen, wat kan helpen om een diepere verbinding te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling met een blinddoek of het gebruik van een app die jouw visuele beperking simuleert. Dit kan zorgen voor meer begrip en een open gesprek over hoe jullie elkaar kunnen versterken.

Op het Visio Kennisportaal vind je handige tips om hiermee aan de slag te gaan. Soms begint een mooie band met simpelweg laten zien wat jouw leven uniek maakt.

Hoe Visio jou kan ondersteunen bij zelfstandigheid én verbinding

Visio biedt laagdrempelige ondersteuning die gericht is op het behouden en vergroten van jouw zelfstandigheid, maar ook op het versterken van je sociale wereld. We organiseren bijvoorbeeld regelmatig workshops, netwerkbijeenkomsten en trainingen die je helpen groeien in zelfvertrouwen en weerbaarheid, of het leggen van nieuwe contacten. Daarnaast vind je op het Visio Kennisportaal ook handige tips en artikelen over deze thema’s.

Wil je liever persoonlijk contact? Onze professionals gaan graag met je in gesprek over jouw vragen. Bezoek een inloopspreekuur of neem contact op met een Visio-locatie bij jou in de buurt.

Lees en bekijk meer via de links hieronder:

Snel naar informatie