Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Onderzoek: Hoe krijg je op tijd de juiste ondersteuning als je slechtziend bent?

16-02-2025

Op vrijdag 14 februari 2025 verdedigde Miriam Stolwijk haar proefschrift over verwijzing naar visuele revalidatie en hulpmiddelen voor slechtziende mensen. Dit onderzoek is uitgevoerd bij het Amsterdam UMC, in samenwerking met Koninklijke Visio.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Als je een visuele beperking hebt, kan dit grote invloed hebben op je dagelijks leven. Het kan moeilijker zijn om zelfstandig dingen te doen, te werken of sociale contacten te onderhouden. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende vormen van ondersteuning. Oogartsen kunnen mensen met een visuele beperking doorverwijzen naar:

  • Visuele revalidatiezorg, zoals bij Visio
  • Low vision specialisten of optometristen voor hulpmiddelen, zoals loepen of speciale brillen

Uit eerder onderzoek blijkt dat deze ondersteuning de kwaliteit van leven kan verbeteren. Toch krijgt niet iedereen die hier baat bij heeft de juiste hulp. Dit onderzoek wil beter begrijpen waarom dat zo is.

Wat heeft het onderzoek ontdekt?

Miriam Stolwijk heeft gekeken naar verwijzingen in Nederland en Duitsland. Daaruit blijkt dat verschillende factoren een rol spelen bij het wel of niet krijgen van hulp. Dit kunnen persoonlijke factoren zijn, zoals leeftijd en inkomen, en hoe goed zorgverleners over visuele revalidatiezorg informeren. 

Sommige groepen lopen extra risico om niet op tijd verwezen te worden, zoals:

  • Oudere mensen
  • Mensen met een lager inkomen
  • Mensen die verder weg wonen van een expertisecentrum
  • Mensen die minder mondig zijn bij hun zorgverlener

Daarnaast blijkt uit interviews dat ook de eigen motivatie en de acceptatie van de oogaandoening invloed hebben op verwijzing. Mensen die hun visuele beperking nog niet volledig accepteren, zoeken minder snel hulp of willen niet verwezen worden.

Een ander belangrijk inzicht is dat niet iedereen die in aanmerking komt voor ondersteuning, daar ook behoefte aan heeft. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld nog behandelingen lopen waardoor hun zicht kan stabiliseren en/of willen het effect van de behandeling eerst afwachten.  

Wat kan er beter?

Het onderzoek geeft een aantal adviezen om de verwijzing naar visuele revalidatie te verbeteren, zoals:

  • Beter informeren: Oogzorgprofessionals moeten duidelijke en tijdige informatie geven over de mogelijkheden van visuele revalidatie.
  • Slimmere verwijssystemen: Bijvoorbeeld een melding in het elektronisch patiëntendossier als iemand in aanmerking komt voor verwijzing.
  • Hulpmiddelen voor patiënten: Denk aan vragenlijsten die helpen om in het gesprek met de oogarts de juiste vragen te stellen.

Wat betekent dit voor jou?

Als je een visuele beperking hebt, is het belangrijk om zelf actief naar verwijzing te vragen. Uit het onderzoek blijkt dat mondigheid en eigen initiatief een grote rol spelen. Neem bijvoorbeeld een naaste mee naar je afspraak met de oogarts en vraag gericht naar de mogelijkheden voor visuele revalidatie. Dit vergroot de kans dat je op tijd de juiste ondersteuning krijgt.

Heb je zelf vragen over visuele revalidatie? Dan kun je altijd contact opnemen met Visio. Bekijk de contactgegevens via het blok hieronder. Neem ook eens een kijkje op het Visio Kennisportaal voor informatie en praktische tips bij slechter zien. 

 

Snel naar informatie