In 2021 waren er 357.000 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 156.100 mannen en 200.900 vrouwen (bron: Oogvereniging). Het aantal mensen met glaucoom neemt toe met de leeftijd. Nog steeds weten veel mensen niet of ze tot de risicogroepen voor glaucoom behoren.
Tijdens de Wereldglaucoomweek wordt aandacht besteed aan deze oogaandoening. Dit jaar is de week van 10 – 16 maart: Internationale Glaucoomweek 2025 - Oogvereniging.
Informatiebijeenkomsten
Meer weten over glaucoom, het belang van vroegtijdige opsporing en over de mogelijkheden die Koninklijke Visio kan bieden wanneer iemand de diagnose glaucoom krijgt? Neem dan contact op met een Revalidatie & Advies locatie van Visio bij u in de buurt of kom naar een informatiebijeenkomst. Diverse locaties Revalidatie & Advies van Koninklijke Visio organiseren in samenwerking met ziekenhuizen en de Oogvereniging informatiebijeenkomsten. Experts geven tijdens de bijeenkomsten informatie, advies en beantwoorden vragen.
Tijdige diagnose draagt bij aan passende zorg
Aandacht voor glaucoom is erg belangrijk. Glaucoom kan leiden tot blijvende vermindering van het gezichtsvermogen en tot blindheid. De kans op glaucoom stijgt met het ouder worden.
Vroegtijdige opsporing van glaucoom is belangrijk, omdat dan behandeling kan worden ingezet en mogelijk gezichtsverlies kan worden voorkomen. Tijdige diagnose en het druppelen van de ogen kan in veel gevallen slechtziendheid en zelfs blindheid voorkomen. Onderzoeken voor glaucoompatiënten worden gedaan door oogartsen in een ziekenhuis of eventueel een optometrist bij een opticien of oogzorgcentrum.
Hulp en zorg
Als er glaucoom geconstateerd wordt dan kunt onder andere terecht bij de Oogvereniging voor een luisterend oor of bijvoorbeeld voor actuele medische ontwikkelingen of bij Koninklijke Visio voor oplossingen van praktische problemen waar u, soms letterlijk, tegenaan loopt. Ook kan Koninklijke Visio u helpen bij de verwerking en het leren omgaan met deze oogaandoening. Ga voor meer informatie en om contact op te nemen naar www.visio.org.
Er is een webinar over wat te doen als glaucoom is ontdekt. Dit webinar kunt u kosteloos bekijken: Wat te doen als glaucoom is ontdekt (webinar)
Op het Visio Kennisportaal staat een informatie over: Glaucoom, wat is het en hoe ga je ermee om?