In het weekend van 14, 15 en 16 februari vonden de Nederlandse Kampioenschappen Afstanden schaatsen plaats in Thialf. Er werden veel persoonlijke en baanrecords verbroken. Tijden en records die voorheen onmogelijk leken, zijn nu de normaalste zaak van de wereld. Dit geldt ook voor de blindentribune, die na 20 jaar aanwezigheid bij het voetbal nu voor het eerst bij het schaatsen te vinden is. Hoewel het een nieuwe toevoeging is, lijkt het alsof deze er altijd al was.
Initiatiefneemster, Paralympisch kampioen zwemmen en Friesin Liesette Bruinsma verwelkomt iedereen met een grote glimlach. Haar eerste vraag is dan ook meteen: “Prate jo Frysk?” Zelf is ze al een paar keer op uitnodiging in Thialf geweest. Hoewel ze toen een leuke middag had, had ze het gevoel dat ze veel miste van de sport.
De commentatoren van de middag zijn parasportverslaggever Robin Wubben en Olympiër Carien Kleibeuker. Robin heeft al vaker commentaar gegeven voor de blindentribune, maar voor Carien is het een nieuwe ervaring. “Voor mij is schaatsen en alles wat daarbij komt kijken heel logisch en vanzelfsprekend, dus ik ben heel benieuwd wat de luisteraars willen weten.”
Dat sommige onderdelen van het schaatsen niet vanzelfsprekend zijn voor mensen met een visuele beperking, wordt al snel duidelijk. “Ik wist niet dat sommige schaatsers een bril op hebben.” “Hoe werkt de wissel en waarom zijn sommige wissels spannend?” “Wat zijn die blokjes die op de baan liggen?” Al snel gaat er een lijst met vragen naar de commentatoren, wat zorgt voor een leuk interactief element.
Om nog meer te weten te komen over de ijsbaan wordt er spontaan een kleine “meet & feel” georganiseerd. Zo kunnen de toeschouwers de boarding voelen en lenen ze een blokje van de jonge blokjeslegger. Het liefst willen ze ook nog een pak, schaatsen en een armband voelen. Misschien dat daar in de toekomst nog een kans voor komt.
Ook op de tribune zit opa Jan uit Leiden. Omdat hij de enige oudere is, wordt hij al snel door iedereen “opa” genoemd. Jan kreeg op latere leeftijd retinitis pigmentosa, maar daarvoor is hij veel bezig geweest met sport en deelt hij zijn enthousiasme graag met zijn kinderen en kleinkinderen. Hij vertelt dan ook met een stralende glimlach hoe zijn ene kleindochter aanvoerder is van haar voetbalteam en zijn andere kleindochter die dag aan het werk is in Thialf. De technologie is soms nog even een uitdaging, maar dankzij de hotspot van zijn zoon en de kennis van zijn kleindochter werkt alles naar wens. Het is alleen even wennen aan de kleine vertraging in het commentaar, waardoor hij het startschot steeds dubbel hoort en bij de eerste paar ritten mompelt: “Alweer een valse start.”
De techniek voor de blindentribune komt van Gazeti, een app voor verslaggeving die perfect aansluit bij de behoeften van de blindentribune. “Nu zit iedereen bij elkaar, maar met deze app hoeft dat eigenlijk niet meer en kan iedereen overal in het stadion plaatsnemen. Dan kunnen mensen met een visuele beperking bij hun vrienden en familie blijven zitten.” vertelt Alwin Lindeboom, mede-oprichter van Gazeti. Bij een ouder systeem van de blindentribune moest iedereen dicht bij elkaar zitten, omdat de kastjes waarmee je luisterde anders hun verbinding verloren.
Zelf ervaren? Beluister de laatste twee ritten van de tweede omloop van de 500 meter voor dames, met een baanrecord in de laatste rit.