Anny is een 67-jarige vrouw uit het zuiden van Nederland die, ondanks haar visuele beperking, niet alleen haar eigen leven verrijkt, maar ook dat van anderen. Met de steun van haar blindengeleidehond ontdekt ze elke dag nieuwe mogelijkheden. Ze werkt als ervaringsdeskundige bij verschillende organisaties, zoals Koninklijke Visio, KNGF en het Maatjesproject van Partners in Welzijn. Haar verhaal laat zien hoe je, ook met een beperking, kunt bijdragen aan de samenleving en anderen kunt inspireren om hetzelfde te doen.
Er zijn voor anderen
Anny heeft jarenlang gewerkt aan het project om kinderen op school bewust te maken van wat het betekent om blind te zijn. Het was voor haar altijd belangrijk om te zien hoe kinderen met open ogen naar de wereld van visuele beperking kijken. Het gaf haar energie en voldoening om scholieren inzicht te geven in het hebben van een beperking en wat zij kunnen doen om ervoor te zorgen dat ook mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving.
"De ene hand helpt de andere”
Momenteel is Anny actief in het Maatjesproject. Dit project is bedoeld om eenzame mensen met elkaar te verbinden. Elke maand komt Anny met mensen die een maatje zoeken samen voor een gezellige middag samenzijn. Daarnaast bezoekt ze wekelijks mensen die zich eenzaam voelen. Voor Anny is dit maatjeswerk meer dan een vrijwillige taak: “het is een manier om betekenisvolle verbindingen te maken en mensen te helpen nieuwe mogelijkheden te ontdekken.”
Voor haar betekent dit vrijwilligerswerk veel, omdat ze merkt dat het de mensen écht verder helpt. "Mensen moeten het uiteindelijk zelf doen, maar de ondersteuning die ik bied, is waardevol," vertelt ze. Het zien van de positieve veranderingen bij de mensen die ze helpt, geeft Anny de motivatie en het vertrouwen om anderen te helpen. Het belangrijkste is volgens Anny de wederzijdse steun en het gevoel dat je er voor elkaar bent. “Ook ik krijg onbedoeld steun door mij als maatje in te zetten. Zo ontstaat een situatie waarin iedereen zich gewaardeerd voelt: de ene hand helpt de andere."
In hun kracht zetten
Het gaat Anny vooral om het verschil dat ze kan maken in het leven van anderen. Om mensen bijvoorbeeld te stimuleren om naar buiten te gaan of een luisterend oor te bieden zodat iemand z'n ei kwijt kan. Anny: “Of het nu gaat om het wegwijs maken van nieuwe mensen in de gemeente of het bieden van een luisterend oor, het gaat om het helpen van anderen door ze in hun kracht te zetten.”
Medisch studenten bewust maken van uitdagingen
Los van het maatjesproject deel ik als ervaringsdeskundige bij Koninklijke Visio mijn ervaring met medische studenten. “Ik geef presentaties om toekomstige artsen bewust te maken van de uitdagingen die mensen met een visuele beperking tegenkomen.” Ze benadrukt het belang van een open houding en begrip, en het zien van de persoon achter de patiënt. Anny hoopt dat medische professionals leren om niet alleen naar de ziekte te kijken, maar ook naar de mens die erachter zit, inclusief de naasten van deze mensen.”
“Ik geef ook presentaties voor de KNGF. Samen met mijn blindengeleidehond geef ik uitleg over het hebben van een hulphond en wat zij mij biedt en hoe we samen als sterk team in de wereld staan.”
Kansen grijpen om groeien
Anny’s verhaal is een voorbeeld van hoe je er voor de ander kunt zijn. Op verschillende manieren deelt zij haar ervaringen en kennis.
Anny wil dat iedereen zich welkom voelt in de samenleving en mee kan doen, ongeacht hun beperking. "Bijdragen aan een inclusieve samenleving begint bij het maken van die kleine, maar belangrijke stap om er voor elkaar te zijn.”
"Iedereen kan, ongeacht zijn of haar beperking, iets betekenen voor een ander. Het gaat erom te kijken naar wat wél mogelijk is en kansen te grijpen om samen te groeien.” Anny moedigt iedereen aan om de stap te zetten om mensen te helpen, in welke vorm dan ook. "Het geeft veel voldoening om iemand te helpen.”