Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Zelfstandig op pad met een visuele beperking: zo vergroot u uw mobiliteit

01-04-2025

Mobiliteit is een van de grootste uitdagingen voor mensen met een visuele beperking. Volgens het Oogfonds staat mobiliteit in de top 3 gebieden waarin slechtziende en blinde mensen de meeste moeite ervaren. Het veilig en zelfstandig verplaatsen van de ene naar de andere plek kan een flinke uitdaging zijn, maar de impact van verbeterde mobiliteit is groot. Het vergroot niet alleen de zelfstandigheid, maar ook de vrijheid en het zelfvertrouwen van de persoon.   

Gelukkig zijn er verschillende manieren om mobiliteit te verbeteren. Jacqueline Smit, ergotherapeut bij Koninklijke Visio, legt uit: “Met de juiste training en hulpmiddelen kan de mobiliteit aanzienlijk worden vergroot. Tijdens de mobiliteitstraining wordt bekeken of u zonder hulp van anderen op pad kunt. Bij hulpmiddelen kunt u denken aan een taststok, goede verlichting, een zonneklep of filterbril.”  

Positieve impact  

Dat mobiliteit verbeterd kan worden met training en hulpmiddelen blijkt onder andere uit deze voorbeelden: 

  • Een cliënt had gezichtsuitval door hersenletsel. Voor het letsel werkte hij op de fietstaxi. Na een kijktraining was hij weer in staat om te werken bij de fietstaxi. Dit gaf hem veel plezier. 
  • Een andere cliënt met een rijk sociaal leven, was nog wat onzeker om in het donker op pad te gaan. Dankzij avondmobiliteitstraining kon zij ook in de avonden weer zelfstandig naar vergaderingen gaan. 

Kleine stappen maken een groot verschil  

Als ergotherapeut traint Jacqueline mensen om weer zelfstandig te doen wat ze willen doen of gewend waren. Ze benadrukt: “Zelfstandigheid geeft vrijheid. Het begint met kleine stappen, en die maken al een enorm verschil.” Zo gaf Jacqueline training aan een cliënt waarbij bleek dat de vertrouwde route door verminderd zicht niet langer passend was. Samen pasten ze de route aan en leerde ze de cliënt omgaan met obstakels.  

Een belangrijk aspect van ergotherapie is het gebruik van andere zintuigen dan zien, zoals gehoor en reuk. Geluiden en geuren in de omgeving kunnen namelijk bijdragen aan de oriëntatie.  Jacqueline: “Door gebruik te maken van andere zintuigen wordt het makkelijker om te oriënteren. U kunt hierbij denken aan de geur van benzine bij een benzinestation of het geluid van een trein of de snelweg. ” 

Uitdagingen en oplossingen  

Veel mensen met een visuele beperking ervaren verschillende uitdagingen bij het verplaatsen van A naar B. Bijvoorbeeld de zichtbaarheid, het gedrag van andere weggebruikers en de inrichting van de omgeving.  Over zichtbaarheid zegt Jacqueline: "Een witte stok maakt het voor anderen duidelijk dat iemand slechtziend of blind is. Zo kunnen verkeersdeelnemers meer rekening houden met deze persoon.” De inrichting van de omgeving kan de mobiliteit voor cliënten moeilijker maken doordat er bijvoorbeeld geen onderscheid zichtbaar en voelbaar is tussen de verschillende rijbanen of omdat er geen zebrapaden of rateltikkers zijn. Tijdens de mobiliteitstraining wordt hier ook aandacht aan besteed.

Volg trainingen bij Visio   

Bij Visio kunt u terecht voor verschillende trainingen op het gebied van mobiliteit, die worden gegeven door onze deskundigen. Denk aan trainingen over stoklopen, reizen met het openbaar vervoer, avondmobiliteit en fietsen. Wilt u meer weten wat Visio voor u kan betekenen, ga dan naar www.visio.org of neem contact op met een Revalidatie & Advies-locatie van Visio bij u in de buurt.   

Snel naar informatie