Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Terugblik Symposium #WatKanWel

26-09-2024

Over de toekomst van zorg & onderwijs voor slechtziende en blinde mensen

Gisteren vond het Symposium #WatKanWel plaats. Deze middag, onder leiding van dagvoorzitter en voormalig Tweede Kamer lid, Lea Bouwmeester, stond in het teken van de toekomst. De toekomst van de zorg en het onderwijs voor slechtziende en blinde mensen. Met een bijzondere rol voor jubilarissen Erik van Ginhoven, directeur Wonen & Dagbesteding, en Marcel Janssen, directeur Onderwijs bij Koninklijke Visio. 

De middag werd geopend door een ontroerend optreden van Mira, een leerling van Visio. Haar zangtalent zorgde ervoor dat velen een traantje moesten wegpinken. Een mooi voorbeeld van het kijken naar iemands talenten. Dat was dan ook de rode draad door dit symposium. 

Meedoen

Erik van Ginhoven sprak in het eerste panelgesprek met verschillende namen uit de zorg. De toekomst van de zorg werd flink onder de loep genomen. De vraag “hoe kunnen mensen met een beperking meedoen?” werd omgedraaid naar “hoe kunnen anderen meedoen met mensen met een beperking?”. De samenleving, dat zijn wij allemaal. En werd er kritisch gekeken naar de rol van zorginstellingen. Gaat het wel over zorg? Of gaat het over kwaliteit van leven?

Moet het reguliere onderwijs specialer worden?

Het tweede deel van het symposium werd geopend door een ‘spoken word’ van Bodhi. Met haar overtuigende woorden kreeg ze de zaal meteen stil. Bodhi is oud-leerling van Visio en volgt een reguliere hbo-opleiding. En dat was dan ook het thema van het tweede panelgesprek, onderwijs. Natuurlijk kon Marcel Janssen in dit gesprek niet ontbreken. Ook bij dit onderwerp lag de focus op het ‘omdenken’. Misschien moet het reguliere onderwijs wel specialer worden? 

Wil je weten welke antwoorden er gegeven werden op de vragen in de panelgesprekken, houd dan de website van Visio in de gaten voor een uitgebreid verslag. 

Om kansen te zien, hoef je niet te kunnen kijken

Een waardevolle toevoeging aan het symposium waren de inspiratiesessies. In kleine groepen gingen de bezoekers uit elkaar en spraken zij met kenners over onderwerpen als innovatie, inclusie en de zorgverzekering. Maar na deze dag is het gesprek nog niet klaar, het gesprek is net begonnen. Het is nu aan alle aanwezigen om dit gesprek voort te zetten. Zodat ook onze samenleving zich gaat focussen op de mogelijkheden. Focus op #watkanwél. Om kansen te zien, hoef je niet te kunnen kijken. 

Ben jij benieuwd naar welke sprekers er allemaal aanwezig waren en welke organisaties waren vertegenwoordigd op het Innovatieplaza? klik dan op de onderstaande link.

Snel naar informatie