Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Onvergetelijke ervaring in Rome met jongeren met een visuele beperking

03-09-2024

In augustus reisden zeven jongeren met een visuele beperking van Bartiméus en Koninklijke Visio naar Rome voor het 10-daagse ICC-camp (International Camp on Communication and Computers) met zo’n 60 jongeren uit 12 landen. De groep werd vergezeld door drie begeleiders:  Dick Lunenborg, Maaike Meerlo en Pauline Maas. Wij verbleven in een oud klooster, waar de jongeren met drie à vier anderen op één kamer verbleven. Er werden verschillende workshops gegeven, ze hebben met elkaar nieuwe ervaringen opgedaan, samen gegeten, de omgeving verkend, excursies gedaan  en ook veel plezier gemaakt. 

Naast het plezier kregen de jongeren veel inzicht in hoe jongeren met een visuele beperking in andere landen omgaan met hun visuele beperking. Wat zijn daar de mogelijkheden? Hun engels kon geoefend worden door gesprekken te voeren over onder andere hun uitdagingen in het leven. Zo hebben zij een enorm netwerk opgebouwd van jongeren uit deze 12 verschillende landen.

Doelen

De vooraf gestelde doelen zoals: informatie delen over leven met een visuele beperking, je openstellen voor anderen, erop uit gaan in een vreemde omgeving waardoor je zelfvertrouwen vergroot wordt, werden ruimschoots gehaald.

Wat deden we nog meer?

Overdag waren er diverse workshops: chat gpt, gamen, muziek maken, yoga, speciaal blindenvoetbal, pizza maken, what gets you out of bed, Japanse Kanji’s schrijven, radio maken en nog veel meer.

De workshops waren allemaal in het Engels en werden gegeven door de begeleiders vanuit de 12 verschillende landen. De temperatuur liep iedere dag op tot meer dan 37 graden, maar dat weerhield niemand ervan om met elkaar en van elkaar te leren en de verschillen tussen de landen te ervaren. En natuurlijk veel te kletsen en te lachen. Halverwege het kamp was er een excursie naar een pretpark met verkoelend water en dat was een welkome afwisseling. Ook hier werd gewerkt aan zelfvertrouwen: hoe vind je je weg in een pretpark? Hoe weet je waar je bent en hoe weet je wat voor jou met je visuele beperking mogelijk is.

Eén van het vele hoogtepunten was een speciale rondleiding door het Colosseum. Hier mochten we de pilaren aanraken en konden we de maquettes voelen.

Op de laatste avond was er de farewell party en heeft het Nederlandse team een zelfgemaakt lied (met behulp van AI) gezongen, waarbij ook Belgen, Engelsen en Japanners aansloten. Het oude klooster trilde nog lang na van het enthousiasme waarmee iedereen aan het dansen was.

Het was voor ons allemaal een bijzonder leerzame maar ook leuke ervaring om mee te maken. Ik ben benieuwd waar het ICC-Camp volgend jaar wordt gehouden en welke Nederlandse jongeren er dan mee gaan.

Collage reis Rome jongeren. De jongeren zijn met elkaar op stap.

Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje van een van de jongeren van de reis naar Rome te bekijken.

YouTube thumbnail met 9 mensen van AOB

Snel naar informatie