Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Werkbezoek ‘Begeleiding á la Carte 2’ – Ervaringsleren bij De Blauwe Kamer, Breda

26-09-2024

Op dinsdag 10 september vond er in De Blauwe Kamer in Breda een inspirerend werkbezoek plaats, georganiseerd in het kader van het traject Begeleiding á la Carte 2 ‘ervaringsleren’ van Vilans. Dit bijzondere initiatief brengt zorgorganisaties samen, waaronder SGL-Zorg, Estinea, Kempenhaege en Koninklijke Visio, met als doel van elkaar te leren en kennis te delen. Tijdens dit werkbezoek stond het ervaren van het leven met een visuele beperking centraal. Een waardevolle les voor zorgprofessionals om zo betere zorg te kunnen bieden die aansluit op de behoeften van cliënten. 

Ervaringsleren en kennis delen

Het doel van dit traject is om te onderzoeken hoe organisaties hun werkwijzen kunnen delen en of deze aanpak landelijk toepasbaar is. Maar liefst 35 verschillende organisaties hebben zich aangesloten bij het traject ervaringsleren. Organisaties voeren cliëntervaringsonderzoeken uit, waarbij professionals in dialoog gaan met cliënten om hun echte behoeften te ontdekken. Dit sluit aan bij ervaringsleren, met ervaringen van cliënten en zorgprofessionals als focus.

Een dag vol inzichten

De dag begon met een introductie over Koninklijke Visio en De Blauwe Kamer, gevolgd door ervaringsverhalen van bewoners en een rondleiding langs de aangepaste woningen  voor visueel verstandelijk beperkten en het mooie terrein van De Blauwe Kamer. Tijdens workshops ervoeren zorgprofessionals hoe het is om een visuele beperking te hebben, door onder andere het dragen van simulerende brillen, het uitvoeren van blinddoekoefeningen en leren omgaan met een blindenstok. Ook tijdens de lunch, die geblinddoekt plaatsvond, werd het belang van andere zintuigen duidelijk. Deze oefeningen gaven de zorgprofessionals een uniek inzicht in de uitdagingen waar mensen met een visuele beperking dagelijks mee te maken hebben.

Meer begrip voor elkaar

Tijdens een quiz over de omgang met visueel-verstandelijk beperkten, konden deelnemers hun kennis testen en in gesprek gaan over hun leerervaringen. Veel deelnemers gaven aan dat ze door ervaringsleren meer begrip hadden gekregen voor zowel cliënten als collega's.

Ook bewoners, zoals Jasper, waardeerden de dag enorm. Zijn boodschap: “Je moet meelopen met iemand in de groep om te leren hoe iemand in elkaar zit”. Hij wil mensen meegeven om niet negatief te denken over mensen met een beperking en wil graag laten zien wat wél mogelijk is.

Al met al was het een leerzame en inspirerende dag, waarin de deelnemers nieuwe inzichten opdeden die hen zullen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en ondersteuning voor mensen met een visuele beperking.

Snel naar informatie