Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Terugblik op wandelrevalidatiemiddagen bij Visio Revalidatie & Advies Haren: Een Stap naar Vrijheid

04-10-2024

In juni en juli organiseerde Visio Revalidatie & Advies in Haren vier wandelrevalidatiemiddagen voor cliënten met een visuele beperking. Deze wandelingen boden deelnemers niet alleen de kans om fysiek in beweging te komen, maar ook om mentale grenzen te verleggen en hun zelfvertrouwen in het wandelen op onbekend terrein te vergroten. Voor velen was het een waardevolle en leerzame ervaring.

De wandelrevalidatiemiddagen werden begeleid door de behandelaars van Visio en hadden diverse doelstellingen. Naast het verkennen van onbekende routes konden deelnemers oefenen met een wandelmaatje, kennismaken met het gebruik van een wandelapp en ervaren hoe het is om op een onbekende locatie aan te komen met een taxi. Het verleggen van zowel fysieke als mentale grenzen stond centraal. Bovendien speelde lotgenotencontact een belangrijke rol, waardoor de middagen een waardevolle combinatie van sociaal en fysiek herstel werden.

Vertrouwen herwinnen in de natuur

Voor sommige deelnemers was het een stap buiten hun comfortzone. Zo vertelt Mirjam, een van de deelnemers: "Vorig jaar ben ik voor het eerst sinds mijn ooginfarct in het bos geweest op Ameland voor een leuke wandeling. Maar dat is zo slecht bevallen dat ik er eigenlijk van schrok, dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken." Oneffenheden zoals boomwortels en dennenappels maakten het moeilijk voor haar om zich veilig te voelen zonder taststok. Na deze ervaring vermeed ze boswandelingen.

Mirjam besloot zich aan te melden voor de wandelrevalidatiemiddagen van Visio. "Ik ben blij dat dit een zeer positieve ervaring is geweest. Vooral het wandelen in het bos bij Paterswolde was voor mij een hele onderneming, maar met de goede begeleiding en het leren lopen met verschillende taststokken, heb ik het vertrouwen weer teruggekregen," vertelt ze met trots. Deze wandelrevalidatiemiddagen gaven haar het vertrouwen om weer wandelingen te maken, nu samen met haar man of vriendin, gewapend met haar taststok. "Deze wandeltherapie was absoluut zeker meer dan de moeite waard!"

Wandelervaringen op verschillende terreinen

Elke wandeling vond plaats op een andere locatie, wat deelnemers de kans gaf om aan verschillende ondergronden en uitdagingen te wennen. Van de Hoornse Plas in Haren tot de natuurplaats Het Noordsche Veld in Norg, de variatie in ondergrond – van vlakke paden tot grillige bosroutes – hielp deelnemers ontdekken hoe zij ondanks hun visuele beperking nog konden genieten van de natuur.

Ger, een andere deelnemer, blikt terug: "Tijdens de wandelingen konden we niet alleen onze zelfredzaamheid vergroten, maar ook ontspannen door gesprekken met onze begeleiders. De begeleiding met een beugel of taststok gaf ons het vertrouwen dat we op elke ondergrond veilig konden lopen." Hij benadrukt dat deze wandelrevalidatie van onschatbare waarde is voor mensen die hun wereld willen vergroten. "Voor lotgenoten die uit hun kleine wereld willen stappen, is deze wandeltherapie onmisbaar."

Een waardevolle stap naar de toekomst

De wandelrevalidatiemiddagen van Visio waren voor veel deelnemers een openbaring. Deelnemers leerden niet alleen omgaan met hun beperking in uitdagende omstandigheden, maar deden ook nieuwe vaardigheden op, zoals het gebruik van de wandelapp Komoot.

Wandelrevalidatiemiddagen in 2025

Gezien het succes van deze middagen organiseert Visio Revalidatie & Advies Haren in het voorjaar van 2025 opnieuw wandelrevalidatiemiddagen. Dit biedt nog meer cliënten de kans om te ontdekken wat zij kunnen bereiken, ondanks hun visuele beperking.

Meer weten of alvast aanmelden? Neem contact op met Margriet Rugge via margrietrugge@visio.org

Wandelaars in het bos

Snel naar informatie