Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Terugblik Dag van de Witte Stok 2024

17-10-2024

De Dag van de Witte Stok heeft dit jaar op verschillende manieren aandacht gekregen van Koninklijke Visio.

Vrolijk lied voor de Dag van de Witte Stok

We trapten de dag swingend af met een vrolijk nummer gemaakt door Visio-collega Gwenda (recruiter Wonen & Dagbesteding), waarna er verschillende activiteiten plaatsvonden en media-aandacht is geweest.

Het liedje “STOP voor de witte stok” van Gwenda opent met een mooie oproep: "Zie je een witte stok op de weg verschijnen, denk dan aan de mensen die het licht niet kunnen zien. Rijd je auto met aandacht en respect, want elke voetganger heeft zijn eigen traject." 

Benieuwd naar het resultaat? Beluister het nummer dan hieronder:


Actief in gesprek en laten ervaren

Op verschillende plekken in het land waren activiteiten. Van Assen tot Hulst, van Arnhem tot Rotterdam, van Heerhugowaard tot Grave en van Eindhoven tot Den Haag.   

De Coolsingel in Rotterdam stond in het teken van het gebruik van de witte stok. Daar was extra aandacht voor de fietser bij oversteekpunten en op fietspaden. Mensen konden zelf ervaren hoe het is om met een blinddoek en stok over te steken.   

Medewerker van Visio attendeert fietser op de Coolsingel in Rotterdam op het verkeersteken met de witte stok

Het festival “Geef ons de Ruimte”  in Assen was groots aangepakt. Op de zonnige middag hebben veel mensen uit Drenthe en omgeving meer informatie gekregen én ervaren hoe het is om met een witte stok te lopen.  

In Eindhoven hebben gemeenteambtenaren een wandeling gemaakt om de (on-)toegankelijkheid te laten beleven middels het gebruik van bril en stok, georganiseerd door de Oogvereniging. In Hulst ervaarde een wethouder hoe het is om met een witte stok voort te bewegen in een druk winkelgebied. 

In Den Haag, Arnhem en Heerhugowaard is vooral in samenwerking met vervoerorganisaties aandacht gegeven aan het ruimte geven voor mensen die een witte stok gebruiken. Wat kunnen medewerkers in het openbaar vervoer en medereizigers doen om het reizen gemakkelijker te maken?  

Bij station in Arnhem is in gesprek gegaan met voorbijgangers en mensen die werken in het openbaar vervoer.   

“De leukste dag ooit” 

Onze scholen in Grave en Rotterdam stonden extra stil bij de Dag van de Witte Stok. Met bijvoorbeeld de leerlingen, maar ook hun ouders en begeleiders.

In Rotterdam gingen 70 leerlingen, waarvan 25 die een witte stok gebruiken, oefenen met oversteken in de buurt. Een aantal in een wat drukker gebied met winkels en een aantal in een rustiger deel van de buurt. “Dit was de leukste dag ooit", aldus één van de leerlingen. Schoolleider Assya el Khetabi kreeg een simulatiebril én een witte stok om over te steken. Zo ervaarde zij zelf hoe het is om met een witte stok in het verkeer te lopen.

Leerlingen van Visio Onderwijs Rotterdam oefenen met het oversteken met de witte stok

In de media 

Los van de activiteiten was er media-aandacht. Een greep uit de media: 

Extra bewustwording én aandacht 

Met al deze activiteiten is door het land extra bewustwording gecreëerd en zichtbaarheid voor Visio en onze expertise. Een aantal activiteiten zijn in samenwerking met de Oogvereniging en/of andere organisaties uitgevoerd.  

Dank aan iedereen die aandacht heeft gevraagd voor de witte stok en uitleg heeft gegeven aan mensen zodat zij weten wat ze kunnen doen om mensen die gebruik maken van een witte stok te helpen om mee te kunnen doen in de maatschappij.  

Snel naar informatie