Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Rogier Dorsman inspireert leerlingen van Visio Onderwijs

06-10-2024

Rogier Dorsman, Paralympisch kampioen, oud-leerling van Visio Onderwijs Rotterdam en ambassadeur van Koninklijke Visio, gaat deze weken langs bij verschillende scholen van Visio Onderwijs. Hij geeft presentaties, beantwoordt vragen van leerlingen en verzorgt zwemclinics.

Op vrijdag 27 september begon zijn tour bij zijn oude school, Visio Onderwijs Rotterdam. Hoe het voor hem was om terug te zijn op zijn oude school en hoe de leerlingen het vonden om met het openbaar vervoer naar het zwembad te gaan, is te zien in een item van het NOS Jeugdjournaal.

Op vrijdag 4 oktober bezocht hij Visio Onderwijs Grave. De dag begon met een persconferentie, georganiseerd door de leerlingen van het voortgezet onderwijs. Ze hadden vooraf vragen bedacht tijdens de les en wilden alles weten over Rogier: “Wat is je ontbijt?”, “Heb je vrienden gemaakt in Parijs?” en “Hoe zorg je ervoor dat je recht zwemt?” Geen vraag was te gek voor Rogier, zelfs niet toen een leerling vroeg naar zijn uiterlijk. “Ik ben een meter negentig, donkerblond haar, blauwe ogen en door het sporten redelijk gespierd,” antwoordde hij. Maar de leerling vroeg verder: “Heb je ook flaporen?”

Daarnaast deelden de leerlingen hun nieuwsgierigheid over zijn doelen voor de komende jaren. Zijn de Paralympische Spelen in Los Angeles zijn enige focus? Rogier benadrukte dat het voor hem gaat om persoonlijke verbetering. Zelfs vierde worden met een persoonlijk record beschouwt hij als een goede prestatie, zolang hij de plezier in de sport behoudt. Voor zijn topsportcarrière moet hij veel opofferen: geen feestjes, altijd gezond eten en meer dan dertig uur per week trainen. Hij is ook begonnen met de studie sportmarketing aan de Johan Cruijff Academy, waardoor er weinig tijd overblijft voor een sociaal leven. Momenteel vindt hij deze opofferingen de moeite waard, maar als dat ooit verandert, wil hij goed nadenken over de toekomst van zijn carrière.

Na de persconferentie sprak hij met leerling Thijs, die ook hard werkt aan zijn handbike-carrière. Thijs was vooral benieuwd naar hoe Rogier zijn sport en school combineerde. Dit leidde tot een mooi gesprek over de mogelijkheden, zelfs met een beperking. Rogier wil de leerlingen inspireren om door te blijven gaan met wat ze leuk vinden en zich niet te laten tegenhouden door anderen die hun kansen niet inzien.

In de middag vond de zwemclinic plaats in het eigen zwembad van de school. De leerlingen, gewend aan zwemlessen, luisterden beter dan ooit met Rogier als zwemmeester. Ze leerden dat sneller bewegen en spetteren in het water niet altijd leidt tot harder zwemmen. Aan het einde van de clinic zwommen de leerlingen bijna geruisloos door het water. Rogier had zijn moeder meegenomen, die zelf ook zwemjuf is, om hem te ondersteunen.

Aan het einde van de dag vroeg een leerling: “Mag ik straks een selfie maken met Rogier?” Toen één leerling het initiatief nam, volgden er snel meer, tot ongenoegen van de docent Nederlands, want de les was bijna om. Voor de foto toverde Rogier zijn gouden en zilveren Paralympische medailles tevoorschijn, die hij in een sportsok vervoert. Alle leerlingen mochten deze om hun nek hangen en voelen wat erop stond. Ze leerden dat een streepje op de rand aangeeft of het een gouden (één streepje), zilveren (twee streepjes) of bronzen (drie streepjes) medaille is. Ook stond er in Braille "Paris 2024" op de medaille, maar dan moest je deze wel op de juiste manier vasthouden. Gelukkig hielpen de leerlingen elkaar als ze er niet uitkwamen.

Volgende week vrijdag 11 oktober is Rogier bij Visio Onderwijs Haren, waar hij opnieuw leerlingen zal inspireren.

Snel naar informatie