Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Energiek in het leven staan

01-10-2024

Simone van de Velde, cliënt bij Koninklijke Visio in Breda, staat positief in het leven. Ze haalt door het maken van muziek en creatief bezig zijn het beste uit de dag.  “Ik ben blind, maar ik focus op wat ik wel kan doen, want zo blijf ik energiek en geniet ik van het leven".  

 

Sociaal en actief leven  

Simone zit niet stil. Ze is sociaal en actief betrokken in haar omgeving en heeft meerdere hobby's. “Mijn week is altijd te kort. Ik ga nu ook meer sporten, ik zwem en geef workshops. Tussendoor drink ik graag een bakje koffie met vrienden,” lacht Simone. Ze haalt veel voldoening uit haar drukke en sociale leven. De wintermaanden vindt Simone wel wat lastiger. “Dan kan ik minder naar buiten. Ik ga de avonden dan wel anders indelen. Zo luister ik meer boeken en ga ik 's avonds creatief aan de slag".   

Voor Simone is muziek haar grootste passie. Ze zingt niet alleen voor zichzelf, maar treedt ook regelmatig op. Muziek is voor haar een echte energiegever, iets wat haar helpt om in balans te blijven, zelfs op minder makkelijke dagen. “Ik heb bijna elk weekend wel een optreden en doordeweeks ook nog wel eens. Ik stop er energie in, maar krijgt er veel voor terug, vooral door de positieve reacties van anderen. Dat maakt mij blij en trots,” vertelt ze. Naast muziek is Simone ook graag creatief bezig, bijvoorbeeld breien en sieraden maken. “Creatief bezig zijn is niet alleen een hobby, maar ook voor mij een manier om te ontspannen en in balans te blijven wat energie betreft.”  

Openstaan voor wat wel kan  

Simone is zich bewust van de uitdagingen die haar visuele beperking met zich meebrengt, maar ze blijft positief. “Sommige dingen zijn lastig. Bijvoorbeeld na het zwemmen, dan moet ik met mijn stok lopen. Dat kost energie, maar uiteindelijk weegt het niet op tegen de energie die ik krijg van alles wat ik doe. Een optreden is ook heel leuk, maar natuurlijk ben ik daarna moe. Toch vind ik het elke keer weer geweldig.”  

Op dagen dat het moeilijker gaat, blijft Simone veerkrachtig. “Soms is het confronterend, zoals wanneer ik niet kan oppassen op mijn kleinkind. Maar ik probeer altijd in mogelijkheden te denken. Als iets niet lukt, komen er vanzelf nieuwe dingen op mijn pad. Je moet openstaan voor wat wel kan.”  

 

"Blijf altijd positief denken”  

Voor Simone is een positieve instelling essentieel om energiek te blijven. Ze ziet haar beperking niet als iets waar ze zich voortdurend mee bezig wil houden. “Of je nu blind bent geboren of later je zicht verliest, het is en blijft moeilijk. Maar ik focus liever op de dingen die ik nog wél kan doen. Ik geniet van het leven zoals het is, en daar haal ik mijn kracht uit.”  

Simone heeft een paar belangrijke tips voor anderen die te maken hebben met een visuele beperking. “Blijf altijd positief denken. Het is soms lastig, dat weet ik, maar probeer te genieten van wat je nog wél hebt. Zoek dingen die je energie geven, zoals muziek, sporten of andere hobby’s. En ga lekker naar buiten als het mooi weer is. Laat je beperking niet de boventoon voeren in je leven, maar maak er het beste van.”  

Snel naar informatie