Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Energie op peil door mindfulness

01-10-2024

Ingrid Smith (53 jaar) is massagetherapeut, yogadocent en mindfulnesstrainer. Al sinds haar kindertijd ziet ze slecht door een progressieve oogaandoening. Op dit moment heeft ze één procent zicht. Ingrid heeft een positieve levenshouding weten te behouden. Ze helpt nu anderen door middel van mindfulness en yoga om op een gezonde manier met hun energie om te gaan, en deelt graag haar ervaringen over hoe zij dat zelf doet. 

 

Mindfulness brengt rust in een druk hoofd 

Voor Ingrid is mindfulness meer dan een manier om te ontspannen; het is een essentieel hulpmiddel om de drukte in haar hoofd te beheersen. Als iemand met een visuele beperking is ze constant bezig met oriënteren, voelen en luisteren, wat soms overweldigend kan zijn. "Mindfulness helpt mij om weer in contact te komen met mijn lichaam en rust te vinden op drukke moment, bijvoorbeeld op een treinstation. Mindfulness brengt me terug naar het moment en helpt me aarden,” legt Ingrid uit. Ze benadrukt dat mindfulness je niet alleen leert om te ontspannen, maar ook om bewust te worden van de signalen van je lichaam. Dat helpt om energie beter te verdelen en niet over je eigen grenzen te gaan. "Het is zo makkelijk om door te gaan, ook als je moe bent. Mindfulness heeft mij geleerd eerder een stapje terug te doen, zodat ik niet uitgeput raak." 

 

Waardevolle revalidatie 

Ingrid heeft veel gehad aan de revalidatie bij Koninklijke Visio Het Loo Erf. Hier leerde ze praktische vaardigheden, maar het contact met andere mensen die slechtziend of blind zijn, was minstens zo waardevol. "Het delen van ervaringen met mensen die in dezelfde situatie zitten, gaf mij veel steun. Je leert niet alleen hoe je met je beperking kunt omgaan, maar ook hoe je emoties, zoals boosheid, verdriet en machteloosheid kunt verwerken." Deze ervaringen hielpen Ingrid om weer een positieve draai aan haar leven te geven. De praktische kennis zorgde voor meer zelfstandigheid, terwijl de emotionele steun haar hielp om te accepteren dat ze steeds minder ziet. "Het stoklopen was een mijlpaal voor mij. Dankzij Visio kreeg ik de moed om het te gebruiken. Daarnaast heb ik geleerd om beter met de computer om te gaan, wat mijn leven een stuk makkelijker heeft gemaakt." 

 

Hoe mindfulness helpt bij het verdelen met energie 

Mindfulness heeft Ingrid niet alleen rust gebracht, maar ook geholpen om beter om te gaan met haar energieniveau. Mensen met een visuele beperking hebben vaak te maken met een hogere mentale belasting. Ze moeten voortdurend alert zijn op hun omgeving, wat veel energie kost. Ingrid legt uit hoe mindfulness helpt om bewuster te zijn van je eigen grenzen: "Als je meer in contact staat met je lichaam, herken je sneller signalen van vermoeidheid. Je leert beter doseren, zodat je niet helemaal leegloopt." Ze geeft aan dat mindfulness ook kan helpen bij acceptatie. "Sommige dingen kun je niet veranderen, zoals je beperking. Mindfulness heeft mij geleerd om daar mee om te gaan zonder jezelf te verzetten, want dat verzet kost energie." 

Yoga voor lichaam en geest 

Naast mindfulness speelt yoga een belangrijke rol in Ingrid's leven en werk. Ze merkt dat veel mensen met een visuele beperking moeite hebben om onder andere soepel te blijven. "Yoga helpt je om meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen. Zeker als je niet kunt zien, is het belangrijk om te weten hoe je lichaam voelt en hoe je beweegt," zegt Ingrid. Als yogadocent helpt Ingrid anderen om meer in contact te komen met hun lichaam. "Yoga en mindfulness liggen dicht bij elkaar. Beide helpen om beter te luisteren naar je lichaam en je energie in balans te houden." 

 

Keuzes maken op basis van wat je voelt 

Ingrid raadt iedereen met een visuele beperking aan om mindfulness en lichaamsbewustzijn te ontwikkelen. Ze benadrukt het belang van het herkennen van je eigen grenzen en het niet zomaar doorgaan zonder op te letten hoe je je echt voelt. "Mindfulness helpt je om in het moment te zijn en keuzes te maken op basis van wat je voelt, in plaats van altijd maar door te gaan. Dat geeft je de mogelijkheid om je energie beter te verdelen." 

 

De kracht van Blindfulness 

Ingrid is inmiddels drie jaar bezig met het organiseren van Blindfulness retraites. Deze retraites zijn speciaal gericht op mensen met een visuele beperking en bestaan uit yoga, klanksessies, workshops en mindfulness. Blindfulness is meer dan alleen een retraite; het is een manier om te verbinden met jezelf en met anderen. "Het programma stem ik af op mensen met een visuele beperking en hoe zij daar mee om kunnen gaan," zegt Ingrid.  Blindfulness biedt deelnemers de kans om samen te komen met gelijkgestemden en ervaringen te delen, net zoals Ingrid dat zelf heeft ervaren tijdens haar revalidatie bij Visio Het Loo Erf. Ingrid heeft zelf veel baat gehad bij het samenkomen met anderen met een visuele beperking. "Het delen van ervaringen, elkaar ondersteunen en inspireren, heeft mij zoveel geholpen. Dat probeer ik nu ook door te geven met de retraites," vertelt ze. Tijdens de retraites kunnen gesprekken soms diep gaan, maar er is ook ruimte voor ontspanning en humor. "Niets is zo helend als samen lachen. En ik kan je vertellen; er gebeuren genoeg hilarische dingen als je 15 blinden bij elkaar zet," lacht Ingrid.  

Voor Ingrid is Blindfulness een manier om haar eigen positieve ervaringen door te geven aan anderen en hen te helpen om hun eigen weg te vinden, met meer balans en innerlijke rust. Wil je meer leren over Blindfulness of een retraite bijwonen? Ingrid organiseert regelmatig weekenden waar je je voor kunt aanmelden. 

Snel naar informatie