Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Boekentips Kinderboekenweek 2024 voor kinderen met een visuele beperking

02-10-2024

Lezen is leuk! Voor alle kinderen is het belangrijk en fijn om op jonge leeftijd in aanraking te komen met kinderboeken. Maar voor slechtziende en blinde kinderen, is voorlezen én het ontwikkelen van de tastzin extra belangrijk. Daarom licht Koninklijke Visio regelmatig leuke boeken uit die geschikt zijn voor kinderen met een visuele beperking, deze keer speciaal voor Kinderboekenweek 2024. 

In de eerste week van oktober is het weer Kinderboekenweek. Het thema is dit jaar “Lekker eigenwijs” en een ode aan alle personages die tegendraads zijn, af en toe dwarsliggen, maar vooral laten zien hoe leuk het is om lekker jezelf te zijn. We geven vijf leestips met boeken van Passend Lezen die aansluiten bij dit thema. Deze kinderboeken zitten vol met sterke personages die ons laten zien hoe leuk het is om lekker te doen wat jij wilt. 

Het mooiste van Annie M.G. Schmidt - verhalen en gedichten om voor te lezen 

Negentig van de meest bekende en geliefde verhalen en gedichten van Annie M.G. Schmidt. Ze gaan over o.a. Floddertje, Pluk, Otje, Wiplala en Jip en Janneke en gedichten over o.a. het schaap Veronica en de regenworm die naar de sterren keek. 

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar en beschikbaar als audioboek. Klik hier om dit boek te bekijken bij Passend Lezen.

Cover van het boek "Het mooiste van Annie M.G. Schmidt"

De NEEhoorn en de Slangzaam - Marc-Uwe Kling 

Ruzie in het Heerlijke Hartenwoud?! De NEEhoorn zegt nog steeds NEE en hij heeft ruzie met de WELLES-prinses. Alleen… weten ze allebei niet meer waarover het gaat. Als de KUS-m’n-KONT-hond het allemaal wel even denkt op te lossen, wordt het de NEEhoorn te veel en gaat hij ervandoor. Na een lange wandeling belandt hij in de dichte, donkere jungle waar de Slangzaam zich ontiegelijk aan een tak hangt te vervelen. Welk avontuur de NEEhoorn ook voorstelt, de Slangzaam heeft er geen sssin in… 

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar en beschikbaar als audioboek. Klik hier dit boek te bekijken bij Passend Lezen.

Cover van het boek "De Neehoorn en de Slangzaam"

Avonturen van de dappere ridster - Janneke Schotveld 

Twaalf verhalen over de dappere ridster. Op haar fiets racet ze door de stad om anderen te helpen. Niet met spierballen, maar met moed en verstand. Ze brengt de verliefde bakker en fietsenmaker bij elkaar, helpt een gepest meisje en brengt een ontsnapte leeuw terug.  

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf ongeveer 6 jaar, of om zelf te lezen vanaf ongeveer 8 jaar. Beschikbaar voor audiolezen, braillelezen en letterlezen. Klik hier om dit boek te bekijken bij Passend Lezen.

Cover van het boek "Avonturen van de dappere ridster"

Pipi Langkous – Astrid Lindgren 

Pippi ziet er wat raar uit met haar stijve vlechten, vreemde jurken en veel te grote schoenen. Maar voor haar buurkinderen is zij de sterkste, de stoutste en vooral de leukste kameraad.  Ontdek de verhalen van Pippi Langkous met al haar kleurige avonturen in één groot boek.  

Dit boek is beschikbaar voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar en beschikbaar voor braillelezen. Er zijn ook Pippi Langkous boeken beschikbaar voor audiolezen en letterlezen. Klik hier om dit boek te bekijken bij Passend Lezen.

Cover van het boek "Pippi Langkous"

Lekker eigenwijs! De allerleukste avonturen  

Stel je voor, je ouders boeken een vakantie op een naaktcamping – en jij wilt absoluut niet mee! Je beste vriendin daagt je uit om shampoo in de fontein op het marktplein te gooien… Wat zou jij doen? 

Maren Stoffels, Marjon Hofmann, Harmen van Straaten, Annet Jacobs, Marcel Groenewegen, Ilona de Lange en anderen schreven de allerleukste eigenwijze verhalen voor de Kinderboekenweek 2024. 

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar en beschikbaar voor audiolezen. Klik hier om dit boek te bekijken bij Passend Lezen.

Cover van het boek "Lekker eigenwijs, de allerleukste avonturen"

Tip: Kinderboekenweekgeschenk beschikbaar als grootlettereditie 

Wist je al dat het Kinderboekenweekgeschenk "De Schatpakkers" van Pieter Koolwijk in grootlettereditie beschikbaar is in de reguliere boekhandel? Vanaf 2 oktober is dit boek ook beschikbaar bij Passend Lezen in audio en braille. 

Vrijwilligers geven leesadvies 

Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, neem eens een kijkje op hun website.  

Wist u dat er bij Passend Lezen tien enthousiaste jongeren klaar staan om leesadvies te geven aan hun leeftijdsgenoten? Het speciale aan dit jaar is dat hun jeugdambassadeur Tess deel uitmaakt van het Jonge Jury Boekgenootschap!  

Wil je meer weten over de ambassadeurs van Passend Lezen of ken je iemand die ook ambassadeur wil worden? Ga dan naar deze pagina. 

Snel naar informatie