Op vrijdag 15 november 2024 heeft Yasmin Faraji-Hoogvliet, arts-onderzoeker bij de Low-vision onderzoeksgroep van het Amsterdam UMC, haar proefschrift over de ontwikkeling van TREYESCAN succesvol verdedigd. Deze innovatieve eye tracking test is specifiek ontwikkeld om het kijkgedrag van bestuurders met gezichtsvelduitval te onderzoeken. TREYESCAN richt zich op het vermogen van autobestuurders om te compenseren voor gezichtsvelduitval door middel van hoofd- en oogbewegingen, een essentieel aspect voor veilige verkeersdeelname. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Koninklijke Visio en het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Innovatieve test voor gezichtsveldonderzoek bij rijbewijskeuringen
Momenteel maakt het CBR gebruik van het Esterman gezichtsveldonderzoek om de mate van gezichtsvelduitval te beoordelen bij rijbewijskeuringen. Deze statische test laat echter geen oog- of hoofdbewegingen toe, terwijl een dynamische blik cruciaal is voor mensen met gezichtsvelduitval in het verkeer. TREYESCAN vult dit gat op: deelnemers kijken naar video’s van dynamische verkeerssituaties, terwijl een eye tracker registreert hoe zij hun blik richten en scannen. Deze aanpak geeft waardevolle inzichten in hun vermogen om te compenseren voor de gezichtsvelduitval door extra oog- en hoofdbewegingen te maken.
Meer gepersonaliseerde benadering voor mensen met glaucoom
De onderzoeksresultaten laten zien dat mensen zonder glaucoom over het algemeen sneller en frequenter relevante objecten in het verkeer opmerken. Binnen de groep met glaucoom bestaat echter grote variatie: sommige patiënten met ernstige gezichtsvelduitval bleken net zo goed te scannen als de controlegroep. Deze inzichten bieden perspectief voor een meer gepersonaliseerde benadering bij rijvaardigheidsbeoordelingen en kunnen mogelijk leiden tot specifieke trainingen om het kijkgedrag van glaucoompatiënten te optimaliseren.
Aanvulling op bestaande rijvaardigheidstesten
TREYESCAN heeft potentie als aanvulling op bestaande rijvaardigheidstesten. Het kan worden ingezet bij visuele revalidatie-instellingen om patiënten te trainen en begeleiden, gericht op veilige verkeersdeelname. Yasmin Faraji-Hoogvliet hoopt dat verder onderzoek de toepassing van TREYESCAN verder zal ondersteunen.
Meer informatie?
Yasmin Faraji-Hoogvliet verdedigt haar proefschrift, “The Development of TREYESCAN: An Eye Tracking Test for the Measurement of Compensatory Eye Movements for Driving with Visual Field Loss,” op 15 november om 13.45 uur in de aula van de Vrije Universiteit Amsterdam.