Op 22 oktober 2024 oordeelde de Rechtbank in Alkmaar dat een hotel zich schuldig had gemaakt aan indirecte discriminatie toen zij een echtpaar met een blindengeleidehond weigerde. De hoteleigenaars werden echter vrijgesproken van verdere aansprakelijkheid. Deze uitspraak zorgt voor een golf van verontwaardiging en ongeloof bij mensen die gebruik maken van een assistentiehond.
Een hulphond moet altijd toegang krijgen
De schadelijke gevolgen van discriminatie op basis van een handicap zijn diepgaand en kunnen grote invloed hebben op individuen en de samenleving als geheel. Door de uitsluiting worden mensen belemmerd in het volwaardig meedoen met de samenleving. Volgens het VN-verdrag handicap en de WGBH/cz die in 2016 van kracht zijn geworden moeten assistentiehonden te allen tijde worden toegelaten. We vinden dat mensen die vanwege een beperking gebruik maken van een assistentiehond overal ruim welkom moeten zijn en mogen rekenen op inclusieve toegankelijkheid. Om die reden maken we ons ernstige zorgen welke precedentwerking uitgaat van het oordeel over het weigeren van een assistentiehond in een hotel.
Praten over en melden van discriminatie
Doorgaans treden gebruikers van assistentiehonden bij een weigering in gesprek en lichten toe dat het bij een weigering gaat om discriminatie. Samen kan vervolgens gekeken worden naar een passende oplossing.
Het OM laat weten dat men bij iedere weigering zonder redelijke grond aangifte kan doen bij de politie of via het landelijk meldpunt discriminatie. Dit zal vervolgens opgepakt worden door het Openbaar Ministerie. We distantiëren ons nadrukkelijk van bedreigingen of andere vormen van agressie jegens de verantwoordelijke voor de toegang.
Dit statement wordt ondersteund door:
- Consortium Kennis over Zien:
- Ieder(in)
- Stichting Gebruikers Assistentiehonden (SGA)
- Branchevereniging voor internationaal geaccrediteerde assistentiehondenscholen (NAHB):