Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Laatste kans: win kaarten om muziekstuk Trust live te bekijken!

04-06-2024

“Trust”, een muziekstuk zonder beperkingen

Indrukwekkende voorstelling door strijkkwartetten en slechtziende amateurzangers

Na het succes op de Strijkkwartet Biënnale in Amsterdam, wordt op zaterdag 15 juni het muziekstuk Trust opnieuw uitgevoerd. De indrukwekkende voorstelling wordt gepresenteerd door Festival Classique, samen met Koninklijke Visio. 

Deze uitvoering laat slechtziende en blinde zangers hun stem vinden én gebruiken. Deelname aan een regulier koor of zangproject is vaak lastig voor zangers met een visuele beperking, omdat zij de bladmuziek en de dirigent niet kunnen zien. Het concert vindt plaats in museum Beelden aan Zee. De voorstelling is inclusief een bezoek aan het museum na sluitingstijd.

Zoals amateurzangeres Joy Barry-Bouwmeester, deel van het koor en een van de drie solisten, zo mooi aangeeft in deze video: “Alle slechtziende en blinde mensen verdienen respect. Hetzelfde respect dat je geeft aan ziende mensen.”

Kaarten bemachtigen via winactie?

Wil je graag dit bijzondere optreden aanwezig zijn? Dan kun je hier meedoen aan de winactie. Geef een korte motivatie waarom je bij de voorstelling aanwezig wilt zijn, en je maakt kans op enkele kaarten. De winactie loopt tot en met woensdag 12 juni.

Je ziet een vrouw zingen met grote gebaren. Daarnaast drie mensen die op strijkinstrumenten spelen.

Foto: uitvoering van het muziekstuk Trust in februari dit jaar. 

Vindingrijk en sensitief

Voor de totstandkoming van dit stuk werkten jonge strijkkwartetten samen met een groep van elf slechtziende en blinde amateurzangers, allen (oud)cliënten van Koninklijke Visio. Samen gingen ze op zoek naar het gemeenschappelijke en afwijkende: elkaar aanvoelen en inspireren, elkaars muzikale werelden verkennen en aangeven waar je grenzen liggen.

Met Trust als resultaat, een stuk voor strijkkwartet en koor van componist Matijs de Roo. Hij schreef de muziek gedurende het verkennings- en werkproces van de musici en amateurzangers. Met vindingrijke aanwijzingen brengt hij de musici en de slechtziende en blinde zangers op gevoelige wijze samen in zijn muziek. 

Haagse zangers

Voor Festival Classique is het koor uitgebreid met vier Haagse zangers. Deze zangers zijn niet allen visueel beperkt, maar zullen ‘blind’ op het podium staan. Op deze manier worden zij zich ook bewust van het zingen met een visuele beperking en hoe je muziek instudeert zonder bladmuziek. Onder begeleiding van muziektherapeut Jorien Habing van Koninklijke Visio maken de zangers zich het repertoire eigen en werken zij toe naar een spetterend gemeenschappelijk concert in Beelden aan Zee. Ook zijn Haagse koordirigenten uitgenodigd om te ervaren wat slechtziende en blinde zangers nodig hebben om mee te kunnen zingen in een regulier koor, zodat drempels voor deelname verlaagd worden.

Drie persoonlijke solo’s

Tijdens Trust treden daarnaast drie solistische zangers op samen met het Pools-Belgische Karski Quartet. Vanuit hun individuele culturele achtergronden kozen deze zangers verschillende benaderingen om met de strijkers te werken. Dit leverde drie indrukwekkende stukken op: elk stuk is een persoonlijk muzikaal kleinood.

Snel naar informatie