Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Met doorzettingsvermogen 110 kilometer wandelen in 24 uur

02-07-2024

Op 30 augustus staat Theo van der Linden klaar voor een geweldige uitdaging: de Omloop van Goeree-Overflakkee. Tijdens deze tocht van 110 kilometer loopt hij samen met twee vrienden het eiland Goeree Overflakkee rond. En dat binnen 24 uur. Een extra uitdaging voor Theo, omdat hij zeer slechtziend is. 

Het aangaan van deze wandeling wordt een persoonlijke overwinning. Theo is geboren met Retinitis Pigmentosa, een erfelijke aandoening die zijn zicht langzaam aantast. Inmiddels heeft Theo een zicht van 8%. Samen met vrienden Jacco en Corné is hij aan het trainen om aan de start van de omloop te kunnen staan. 

Waardevol en intensief revalidatietraject 

“Ik merkte in 2020 dat mijn zicht slechter werd. In 2021 is het zodanig achteruit gegaan dat het niet meer ging. Ik had erg veel moeite met de visuele beperkingen. Ik ben gelijk doorgestuurd naar Koninklijke Visio in Goes en na de eerste begeleiding kreeg ik een doorverwijzing naar Visio het Loo Erf. Daar heb ik 11 maanden lang, 3 dagen per week intern gerevalideerd. Het was een intensief traject, maar zo waardevol. Ik kijk er erg goed op terug. De professionals hebben veel kennis en zijn begripvol. Het voelde aan als een warm bad. Ik had er een veilig gevoel; een soort thuishaven waar ik begrepen werd. Ik heb daar geleerd om met zeer beperkt zicht om te gaan en ben hen erg dankbaar.” 

Dankzij de steun van Visio Goes en Visio Het Loo Erf in Apeldoorn heeft Theo handvatten gekregen om zijn leven opnieuw vorm te geven. “Na het revalidatietraject had ik wel moeite thuis. Maar op een gegeven moment dacht ik: ik moet eruit, ik moet dingen gaan doen. Ik ging met mijn zoontjes spelen, huishoudelijke taken doen, met vrienden afspreken en wandelen. Zo probeerde ik mijn leven weer wat op te pakken. 

Theo van der Linden in zomerse wandelkleding met zijn zwarte geleidehond

Wandelen voor hulpmiddelen 

110 kilometer wandelen in 24 uur is een hele opgave. En voor iemand die zeer slechtziend is helemaal. Vanaf januari dit jaar traint Theo elk weekend samen met zijn twee vrienden. De ene keer 25 kilometer, de andere keer 35 of al 40 kilometer. Theo: “Mijn vrienden ondersteunen mij door bijvoorbeeld te helpen bij het lopen op oneffen terrein en in het donker. De grootste uitdagingen voor mij zijn de smalle wegen, stranden, kuilen én dus het donker. We gaan een innovatief hulpmiddel maken waarmee we elkaar kunnen vasthouden. Dit hulpmiddel bestaat uit buizen die aan elkaar gemaakt zijn. Aan de ene kant kan Jacco of Corné de buis vasthouden en ik aan de andere kant. Zo zorgen we ervoor dat we elkaar niet kwijtraken tijdens de tocht en vooral in het donker. Want dan zie ik niks. Jacco, Corné en ik blijven elkaar in de gaten houden en ik ben ontzettend blij dat zij met mij deze wandeltocht gaan maken!” 

Naast dat de wandeltocht een persoonlijk doel is, heb ik er een extra doel aan gekoppeld. Ik wil zoveel mogelijk geld inzamelen voor Visio Goes en Visio het Loo Erf.  Met de opgehaalde fondsen wil ik hulpmiddelen aanschaffen die nodig zijn om mensen die slechtziend of blind zijn goed te kunnen helpen in hun zelfstandigheid en hen leren om mee te doen in de maatschappij. Ik wil iets terugdoen voor de organisatie die mij heeft geholpen.” 

Je kunt meer dan je denkt 

“Ik wil iedereen die met visuele beperkingen te maken heeft, meegeven dat je veel wel kunt. Met de juiste hulp, mensen om je heen en doorzettingsvermogen kun je meer dan je denkt!” Inmiddels hebben wij thuis een verbouwing achter de rug. Veel is ingericht op mijn slechtziendheid, zo heb ik spraakgestuurde keukenapparatuur en is de verlichting in de woning aangepast. De verbouwing wilden we sowieso doen en we hebben gelijk doorgepakt om het ook voor mij zo gunstig mogelijk te maken voor als ik geen zicht meer zou hebben. Zo kan ik blijven meedoen! Daarnaast heb ik een blindengeleidenhond die mij bijvoorbeeld buiten met mobiliteit helpt. Perry en ik zijn een echt duo!" 

Meer weten over de Omloop of de actie van Theo, klik dan op onderstaande links: 

Snel naar informatie