Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Swipe naar liefde: "Wees open over jouw visuele beperking"

06-02-2024

Beginnen met daten is voor de meeste mensen een grote stap, maar wanneer je een (visuele) beperking hebt, kan die stap nog groter voelen. Collin durfde deze stap te zetten en is al bijna een jaar gelukkig in de liefde. Speciaal voor Valentijnsdag deelt hij zijn verhaal en tips voor het daten met een visuele beperking. 

Collin heeft het Ushersyndroom. Dat is een erfelijke aandoening waardoor je steeds slechter hoort en ziet. Hij heeft een centraal kokergezichtsveld van 20 graden, waarmee hij een gezichtsscherpte haalt van 60% en zijn gehoorverlies is 65dB. Hij revalideerde bij Visio Het Loo Erf en daar leerde hij zelfredzaam te zijn en krachtig in het leven te staan én durfde hij de stap te zetten om te gaan daten. 

Collin en zijn partner op het strand

De datingapp 

Een datingapp is de meest laagdrempelige manier om te starten met daten. Met eenvoudig swipen door een stapel van profielen, ontmoet je al snel veel mensen. Collin kan met zijn visuele beperking zijn telefoon zonder hulpmiddelen gebruiken. Het gebruik van een datingapp en het bekijken van de profielen was voor hem geen probleem.

Het datingprofiel 

En dan het aanmaken van een datingprofiel; welke teksten en foto’s ga je over en van jezelf plaatsen om het beste over te komen? Een foto met een lieve hond trekt altijd de aandacht, maar laat je zien dat het jouw geleidehond is? Collin koos ervoor om niets over zijn visuele beperking te plaatsen op zijn profiel. Maar als het te sprake kwam tijdens het chatten, haakten potentiële dates toch af.  

Toen besloot hij om het wel op zijn profiel te zetten, in hetzelfde rijtje met hobby’s en vaardigheden. Dit zorgde alsnog voor openingsvragen als: “Is het niet moeilijk om blind te zijn?” of zelfs lompe reacties. Totdat iemand vroeg naar zijn hobby’s, iemand die niet als eerste zijn visuele beperking zag, maar iemand met een open blik. En de eerste date werd snel ingepland.

Het daten 

Collin en zijn geleidehond, een bruine labradoodle“Een geleidehond is de beste wingman die er is”. Collin heeft een gepensioneerde geleidehond die vaak met hem mee op pad gaat. Zo ook op de eerste date. Tijdens de eerste date werd ook gesproken over het Ushersyndroom en dat schrok haar niet af. Sterker nog ze kwamen er achter dat ze elkaar goed aanvulden en gemeenschappelijke hobby’s hadden. Samen hebben ze veel plezier gevonden in tandemfietsen. Zo verraste ze hem om met de camper voor de deur te staan. “Pak de tandem, we gaan een weekendje naar het Zwarte Woud.”   

Voor Collin is het belangrijk dat je elkaar in een relatie aanvult. Niemand is perfect, maar juist door samen te werken kunnen er mooie dingen ontstaan. Zo heeft hij een hoop levenservaring, zij een auto, hij een technische achtergrond, heeft zij veel geduld om dingen uit te zoeken. Zo vullen ze elkaar mooi aan. 

“Samen hand in hand door de stad lopen wil ik doen omdat ik het leuk heb met iemand, niet omdat ik de zorg nodig heb. Natuurlijk leun je op elkaar in een relatie, maar ik wil niet dat mijn partner en ik afhankelijk zijn van elkaar.”  

Zijn advies voor het starten met daten: “Wees open over jouw visuele beperking. Als jij een goede relatie hebt met jouw beperking dan is het voor een partner ook makkelijker om er mee om te gaan."

Webinar liefde en relaties 

Dit najaar vindt er een webinar plaats over daten en het aangaan van relaties. Zowel in de liefde als vriendschappelijk. De inhoud van dit webinar wordt afgestemd op de vragen die cliënten en geïnteresseerden hebben. Stel jouw vragen in de onderstaande vragenlijst en laat jouw e-mailadres achter om op de hoogte gehouden te worden van het webinar. 

Vragenlijst

Voor het organiseren van een landelijke webinar zijn we benieuwd naar de vragen die er zijn op het gebied van daten en het aangaan van relaties. Dit kan zowel in de liefde als vriendschappelijk. Het webinar wordt afgestemd op de behoefte van jullie.  

Snel naar informatie