Op 2 februari stonden 11 slechtziende en blinde amateurzangers op het podium van het Muziekgebouw in Amsterdam, onder begeleiding van twee professionele strijkkwartetten. Een van de zangers was Joy Barry Bouwmeester, die op latere leeftijd haar zicht verloor als gevolg van glaucoom dat niet op tijd behandeld werd. Het feit dat Joy niets meer ziet, staat haar niet in de weg: “Ik ben alleen maar blind, verder kan ik gewoon alles!”
In augustus woont Joy 10 jaar in Nederland. Ze kwam hier naartoe omdat de voorzieningen beter zijn voor mensen met een visuele beperking. Daarvoor woonde ze in Aruba. Door glaucoom en een operatie die te lang uitbleef, werd ze geleidelijk blind. “Ik had me erop voorbereid, maar toch dacht ik dat het nooit zou gebeuren.” Vertelt Joy. “In het begin was het heel zwaar, maar ik bleef vechten om niet in mijn situatie te verdrinken. Ook voor mijn 4 kinderen”.
Muziek tijdens het rouwproces
Het geloof, meditatie en muziek hebben Joy geholpen in die moeilijke tijd. “Als je iets verliest, dan moet je rouwen. Dat is ook het geval wanneer je je zicht verliest", vertelt Joy. “Ik weet niet wat ik zou moeten als muziek niet in mijn leven was. Bij ons thuis hoorde je altijd muziek. Mijn ouders zongen en ik zong en ik was pianist. Maar ik speelde altijd van bladmuziek. Dat kon ineens niet meer. Toen ik blind werd en ik had het zwaar, ben ik me meer gaan verdiepen in het zingen. Dat bracht rust in m’n hoofd, lichaam en ziel. Omdat ik door te zingen, kon uitdrukken hoe ik me voelde. De liederen kwamen gewoon naar boven. Muziek liet mij de pijn verwerken die ik voelde toen de wereld donker werd.”
Trust: van samenwerking naar vriendschap
Joy revalideerde bij Koninklijke Visio nadat ze haar zicht verloor. “De muziektherapeut Jorien Habing heeft me daar laten ontdekken wat voor stem ik heb. En zij heeft me ook benaderd voor dit project.” Daar hoefde Joy geen twee keer over na te denken. “Zodra het met zingen te maken heeft, wil ik meedoen!”
Vanaf de start, twee jaar geleden, voelde Joy een klik met de professionele kwartetten. “We zijn samen gaan ontdekken wat iedereen kon. Ik ben gewoon gaan zingen, en de kwartetten volgden. Dat was ontzettend fijn. Wij mochten precies zeggen wat we fijn vonden, wanneer iets anders moest, en zij gingen met ons mee. Ik kan wel zeggen dat er door dit project een echte vriendschap is ontstaan.”
Blind zijn is een bijzaak
Tijdens de voorstelling Trust wilden Joy en de andere amateurzangers aan het publiek laten zien dat er ontzettend veel mogelijk is. “Vaak zien mensen alleen dat je blind bent en verder niets. Maar wij verdienen net zoveel waardering als mensen die wel kunnen zien. Want ook al ben je slechtziend of blind, dan kun je ontzettend veel waardevolle dingen toevoegen aan de muziekwereld. Professionele musici kunnen van ons leren, net zoals wij van hen.” De voorstelling Trust laat aan de hele wereld zien dat slechtziend of blind zijn slechts een bijzaak is.
Meer lezen over "Trust"? Lees het interview met creatief directeur Yasmin Hilberdink en het interview met Visio-muziektherapeut Jorien Habing.