De negenjarige Laura Snel heeft achromatopsie en een gezichtsscherpte van 0.12. Het gebruik van een beeldschermloep helpt haar ontzettend om mee te komen op het regulier onderwijs. “Zo kan ze naar school in haar eigen wijk en vriendjes en vriendinnetjes maken in de buurt", vertelt haar moeder Nieke in gesprek met Visio.
Beeldschermloep voor het eerst gebruiken in groep 3
Laura komt eind groep 3 voor het eerst in aanraking met een beeldschermloep. “Ze had een visueel functie onderzoek bij Visio gehad om te kijken wat voor vergrotingshulpmiddel het best zou werken voor haar", vertelt haar moeder Nieke. Haar ambulant begeleider Berber Berghuis adviseert om een beeldschermloep te proberen.
Camera
Dit blijkt een groot succes voor Laura. Alles wat op het digibord te zien is, is ook op haar loep te zien. “Hij heeft ook een camera, zodat ik alles in het klaslokaal goed kan volgen", vertelt Laura. Ze bedient de loep met een joystick. “En hij heeft heel veel knopjes en stekkers. Als ik er een werkboek onder leg, dan druk ik op een knopje en dan kan ik het beter zien", legt ze uit.
Volgens Nieke heeft Laura veel baat bij de camera die op de loep zit. “Er hangen vaak dingen aan de muren, zoals telkaarten of spellingskaarten. Normaal moest ze dan opstaan om deze van dichtbij te bekijken, nu kan ze hierop inzoomen met haar camera.” Ook kan ze de gezichten van haar leerkracht en klasgenoten beter zien en zo presentaties en gesprekken beter volgen.
Loep helpt ook bij houding
Leerkracht Laura Heidekamp, die vorig jaar lesgaf aan Laura, vult aan dat de loep ook helpt bij de houding van Laura. “Omdat ze haar schrift leest op de loep, hoeft ze niet helemaal voorover te bukken om het te kunnen zien.” Een ander voordeel van de beeldschermloep is dat Laura niet altijd per se vooraan in de klas hoeft te zitten. “En ze krijgt nu bijna net zoveel mee van wat er in de klas gebeurt als ieder ander kind", aldus haar leerkracht.
“Ze kan zo naar school in haar eigen wijk”
Moeder Nieke benadrukt hoe fijn het voor Laura is dat ze ondanks haar visuele beperking regulier onderwijs kan volgen. “De loep maakt het heel toegankelijk. Ze kan zo naar school in haar eigen wijk en vriendjes en vriendinnetjes maken in de buurt. Ze blijft in haar eigen veilige en vertrouwde omgeving.”
Ambulante begeleiding vanuit Visio
Ambulant begeleider Berber komt ongeveer drie keer per jaar op school langs om een kijkje te nemen in de klas van Laura en om haar leerkrachten te informeren en te ondersteunen. “Laura komt gelukkig heel goed mee", aldus haar moeder. “Ze is een slim meisje en pakt dingen snel op.”
Meewerkende school
De school van Laura is heel behulpzaam, vertelt Nieke. “Dat is heel prettig. Laura heeft een oudere zus die ook achromatopsie heeft. We hebben deze school, KBS De Kring in Lelystad, heel bewust uitgezocht op hun meewerkendheid.”
Overleg met kind over passend onderwijs
Haar leerkracht vond het niet lastig om Laura passend onderwijs te geven. “Ik kon goed met Laura praten over wat zij fijn vond in de klas. Hierdoor wist ik precies wat ik voor haar kon doen. Ze hielp me soms herinneren als ik iets vergat.”
Wel beseft Heidemap zich dat je als leerkracht altijd alert moet zijn op de manier van lesgeven aan een kind met een visuele beperking. “Als je iets aanwijst op het digibord zeg je vaak: "Hier zie je...". Maar Laura ziet alleen het bord en niet mijn vinger, dus moet je dan zeggen: "In de rechterbovenhoek zie je...". Ook kan Laura geen kleuren zien, dus moest ik soms bij opdrachten even de kleur erbij schrijven. Gelukkig heeft Laura veel geduld en vond ze het niet erg als ik hier in de instructie pas achter kwam en het na de uitleg aanpaste.”
“Fantastisch hulpmiddel”
Hoewel de loep veel ruimte in beslag neemt, vindt Heidekamp het een fantastisch hulpmiddel. “Het zorgt ervoor dat kinderen met een visuele beperking gewoon mee kunnen blijven doen in het regulier onderwijs.”
Wat is achromatopsie?
Achromatopsie is een zeldzame afwijking waarbij alle drie de kegeltjes van je netvlies niet werken en je daardoor kleurenblind bent. Dit gaat gepaard met een zeer lage centrale gezichtsscherpte. Lees hier meer over kleurenblindheid.