Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Boekentips voor kinderen met een visuele beperking

20-09-2023

Lezen is leuk! Voor alle kinderen is het belangrijk en fijn om op jonge leeftijd in aanraking te komen met kinderboeken. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing en deelt leuke leestips.  

kinderboekenweek logo

Voelboeken 

Als een kind slechtziend of blind is, is voorlezen én het ontwikkelen van de tastzin heel belangrijk. Hiervoor zijn voelboeken heel geschikt. Tijdens het voorlezen van de voelboeken ontdekken de kinderen met hun vingers de voelbare plaatjes. Door de teksten in braille kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het bestaan van het brailleschrift. 

Verschillende leesvormen 

Daarnaast is er ook een collectie van superboeken voor verschillende leeftijdscategorieën met verschillende leesvormen, zoals: gesproken boeken, jumboletterboeken, braille boeken. Als je kind onder de 18 jaar is kan hij/zij gratis lid worden van Passend Lezen. 

Leestips van Passend Lezen 

Passend lezen heeft een lijst samengesteld die aansluit bij de kinderboekenweek. Visio licht drie van die tips uit. 

Prentenboek Mijn huis is jouw huis - Yonne Jagtenberg  

De moeder van Pats woonde in haar eentje in een huisje. Toen werd ze verliefd op een man die van alles twee had. Twee oren en twee kinderen. ‘Mijn huis is jouw huis,’ zei de moeder van Pats. Daar bleef het niet bij; tante Kee kwam logeren en er werd een kamertje bij gebouwd. En ook voor Berend Botje en een bereleuke oom met vriend bouwen ze extra kamers. Zo komen er steeds meer bewoners bij, en steeds meer huis! Tot er op een dag iemand zegt dat het zo écht niet verder kan…  

Het boek is voor kinderen vanaf ca. 4 jaar en beschikbaar in audio en in braille.  

Gebakken rijst met van alles en nog wat! - Reza Kartosen-Wong 

Voor de kookwedstrijd op school wil Yuna een bijzonder recept maken. Maar de jasmijnrijst is op! Samen met Louise, Omar en Simone gaat ze naar de Marokkaanse winkel, de markt en de Indische toko. Daar zijn veel andere bijzondere ingrediënten, maar waar vinden ze jasmijnrijst?  

Het boek is voor kinderen vanaf ca. 4 jaar en beschikbaar in audio.   

Cover van boek: kinderen kijken naar bord rijst

Beste broers - Jowi Schmitz 

Raf (9, ik-persoon) en zijn broertje Robbie (5) verhuizen naar de boerderij van opa en oma. Opa is ‘s nachts met iets geheimzinnigs bezig in het bos en oma is vaak heel moe. Ook hun ouders hebben weinig tijd voor hen, dus gaan ze zelf op ontdekkingstocht in het spannende bos.  

Het boek is voor kinderen vanaf ca. 9 jaar en beschikbaar in audio en braille. 

Cover boek: jongen loopt in het donker

Bekijk alle tips op de site van Passend Lezen.  

Gratis kinderboekenweekgeschenk 

In de week van 4 oktober start op de basisscholen de Kinderboekenweek met als thema:  ”Bij mij thuis”. Bij Passend Lezen is het kinderboekenweekgeschenk gratis te bestellen als je lid bent. Het is beschikbaar in audio vorm, braille of met grote letters. 

 

Snel naar informatie