Binnen de huidige bordspellengemeenschap kom je allerlei bijzondere mensen tegen. Maar Paul en Krista onderscheiden zich op een unieke manier. Paul, sinds zijn 9de volledig blind, en Krista, die goedziend is, hebben hun vriendschap en enthousiasme voor bordspellen omgezet in een missie om spellen toegankelijker te maken. Met hun creatieve oplossingen geven ze ook anderen de kans om te genieten van deze hobby, ongeacht hun visuele beperking. In dit interview delen zij hun verhaal.
Wat hebben jullie met bordspellen?
Paul: “Tja, mijn ervaring met bordspellen is eigenlijk pas echt begonnen toen ik Krista leerde kennen. Als kind speelde ik natuurlijk wel kinderspellen als De Betoverde Doolhof en Spookslot. Maar in de jaren 90, waarin ik opgegroeid ben, waren er nog maar weinig echt goede bordspellen voor volwassenen. De bordspellenhobby van tegenwoordig is eigenlijk pas een slordige 25/30 jaar oud. In het begin was ik daarom nog wat sceptisch, maar dat duurde gelukkig niet lang.”
Hoe kwamen jullie op het idee om spellen aan te passen voor slechtziende en blinde mensen?
Krista: “Het begon allemaal met de wens om samen een spelletje te spelen. De keuze was toen beperkt tot Pesten en Rummikub. Daarom ben ik gaan knutselen en hebben we veel nieuwe spellen speelbaar gekregen voor Paul. Een van de eerste spellen was Carcassonne en het meest uitdagende tot op heden is De Zoektocht Naar El Dorado. De afgelopen paar jaar proberen we deze kennis te delen, zodat niet iedereen het aanpassings-wiel zelf hoeft uit te vinden. Er is veel mogelijk, als je wat creatief bent en er tijd in wil steken. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn."
Wat doen jullie om spellen toegankelijker te maken?
Krista: "Om spellen aan te passen gebruiken we verschillende tactiele materialen zoals braille, ribbelkarton en voelbare lijm. Maar belangrijker nog: we geven geen kant-en-klare oplossingen aan anderen. Elke blinde persoon is anders en vindt het ene materiaal aangenamer onder de vingers dan het andere materiaal. Bovendien heb ik enkel ervaring met aanpassen voor iemand die volledig blind is. Ervaring met aanpassingen voor iemand die bijvoorbeeld grotere letters nodig heeft heb ik eigenlijk niet."
Paul: "In plaats daarvan bieden we vooral maatwerk vanuit onze eigen ervaring. Daarom geven we workshops en advies via e-mail en soms ook telefonisch. We helpen mensen graag op weg om zelf spellen aan te passen en reiken informatie aan over welke spellen toegankelijk zijn voor blinde mensen. Hoe begin je met een spel aanpassen? Welke materialen gebruik je en waar moet je rekening mee houden? Of welke spellen hoef je helemaal niet aan te passen. En welke spellen zijn er nog meer leuk als je van dobbelspellen, of juist van hele strategische spellen houdt. Dit soort vragen beantwoorden we graag."
Is er een organisatie of winstoogmerk achter jullie initiatief?
Paul: "Nee, we zijn geen organisatie en maken zeker geen winst. We vragen alleen vrijwillige bijdragen, de materiaalkosten en een reiskostenvergoeding voor workshops. Ons doel is om de moderne bordspellenhobby toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. We willen laten zien dat, met wat creativiteit en inzet, veel bordspellen toegankelijker kunnen worden gemaakt. Ik heb ondertussen een goede 80 titels in mijn kast staan. En dat zijn echt niet allemaal ontzettend ingewikkelde spellen, juist niet eigenlijk."
Hoe kunnen mensen contact met jullie opnemen?
Paul: "Als er vragen zijn over dit onderwerp kunnen mensen ons bereiken via p_vmil@hotmail.com en kristaleuning@gmail.com. We moedigen ook aan om deze informatie te delen met collega's en andere geïnteresseerden. We hebben het momenteel echter druk met afspraken tot het einde van het jaar. Wij hebben hiernaast ook gewoon een baan. Maar voor contact via de mail staan we altijd open! En vanaf begin 2024 hebben we weer ruimte om nieuwe workshops in te plannen."
Nog meer informatie en tips op onze site & het Visio Kennisportaal
- Cadeau kiezen voor slechtziend of blind persoon
- Cadeau kiezen voor slechtziend of blind kind
- Cadeau kiezen voor persoon met VVB
- Tips: spellen voor mensen met visuele beperking