Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Visio-leerlingen winnen toegankelijkheidsproject en maken Rotterdam inclusiever

16-11-2023

Tijdens een project over toegankelijkheid hebben leerlingen van Visio Onderwijs Rotterdam hun creativiteit en ervaring ingezet om het stadscentrum van Rotterdam een beetje toegankelijker te maken voor alle inwoners, ongeacht hun beperkingen. Het winnende idee wordt door gemeente Rotterdam uitgevoerd.

Visio Onderwijs Rotterdam werkt al enkele jaren samen met de gemeente Rotterdam om de stad stap voor stap toegankelijker te maken. De samenwerking heeft geleid tot stageplekken voor de leerlingen, die zelfs de kans kregen om te spreken voor de gemeenteraad. Het doel van Rotterdam is om de stad inclusiever te maken, en Visio Onderwijs Rotterdam speelt hier een actieve rol in.

"We vinden het belangrijk om 'meedoen mogelijk maken' waar te maken op onze school, waarbij participatie centraal staat. Leerlingen krijgen regie in hun leerproces en worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan de maatschappij," aldus Eva Slootweg, docent bij Visio Onderwijs Rotterdam.
 

Toegankelijkheid Hofbogen Park

Een concreet voorbeeld van deze inzet is het recente project voor een toegankelijke route tussen het Stadhuisplein en het Hofbogen park, dat momenteel wordt gebouwd in het hart van het Rotterdamse centrum. Bedacht door drie leerlingen van Visio Onderwijs Rotterdam samen met Mytylschool De Brug VMBO/HAVO, Grafisch Lyceum, kunstenaars van Willem de Kooning en Stichting Confro.

Israa (vmbo tl 3) bedacht bijvoorbeeld het plaatsen van bankjes in het park, naast gras, en het voorzien van overkappingen. Melih (praktijkonderwijs) richtte zich op licht en kleur in geleidelijnen, waarbij kunst en functionaliteit hand in hand gaan. Uiteindelijk koos wethouder Faouzi Achbar, van welzijn, samenleving, sport en digitale inclusie, het ontwerp van Ubah (vmbo tl 4). Haar groep bedacht een app met audio, die de route en zichtbaarheden beschrijft, inclusief een groene entree en muur verlicht met LED-verlichting in de avond.
 

Winnende plan

Ubah, een van de leerlingen die deelnam aan het project, deelde haar ervaring: "Ik vond het een super leuke opdracht, want je mocht vrij aan de slag met knippen en plakken. Dat deden we in groepjes. Zo kon iedereen van elkaar leren en elkaar beter begrijpen."

Tijdens de uitreiking bleek Ubah verrast toen haar groepje als winnaar werd uitgeroepen. "Ik stond daar heel nerveus. Ik had geen idee wat ik moest zeggen. Toen ik hoorde dat mijn groepje gewonnen had was ik een beetje verast. Ik kreeg een bedankje van de wethouder en een cadeaukaart."

Ubah, verrast door de winst van haar groep “Dit toegankelijkheidsproject is niet alleen een overwinning voor de leerlingen van Visio Onderwijs Rotterdam, maar ook voor de gehele gemeenschap. Het benadrukt het belang van samenwerking, creativiteit en inclusie voor een stad die voor iedereen toegankelijk is.”

Snel naar informatie