Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Hoe begeeft u zich in een volle ruimte & andere tips van een Visio-gedragswetenschapper

14-11-2023

WeegschaalHoe vind je je plek in een drukke ruimte? Wanneer vraag je om hulp? Hoe “overleef” je de drukke decembermaand? En dan niet alleen de sociale verplichtingen, maar ook felle verlichting en onduidelijke tafelschikking. Daarover gaan we in gesprek met Stéphanie Mulders, gedragswetenschapper van Koninklijke Visio. Zij geeft onder meer individuele behandelingen en groepstrainingen die het ondersteunen van mensen met een visuele beperking in hun dagelijks leven tot doel hebben.

Goede voorbereiding

“Eén van de belangrijkste inzichten die ik met hen deel, is het belang van een goede voorbereiding”, geeft zij als voorbeeld om niet in een sociaal isolement te geraken . “Weet je bijvoorbeeld dat je van de week een schilderles hebt? Neem van tevoren contact op met de organisator. Dit kan helpen om de benodigde ondersteuning te regelen, zoals een vaste plek met voldoende licht.”

Stephanie stelt ook dat mensen met een visuele beperking soms aarzelen om hulp te vragen: “Ze willen vaak graag zelfstandig zijn. Ze kunnen zich dan verloren voelen als dat niet lukt. Maar vragen om hulp leidt vaak juist tot meer ontspanning bij een sociale activiteit.”

EHBO-plan

In de trainingen die zij geeft, bespreekt zij onder meer strategieën voor het omgaan met situaties die overweldigend kunnen zijn. Haar advies: "Zoek een rustige plek op in een drukke omgeving. En neem af en toe een pauze om je energie op te laden. Communicatie en assertiviteit zijn daarin heel belangrijk.”

Voor jezelf opkomen en duidelijk maken wat je nodig hebt, kun je dus leren. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. “Daarom oefen ik vaak met rollenspellen. Dan hebben ze voorbeelden als ze in een lastige situatie komen. Ook oefen ik geregeld met helpende zinnen of we stellen een stappenplan op. De cliënt heeft dan een soort EHBO-plan. Als het even te veel wordt, weet hij: nu moet ik even uit de ruimte of ik sluit me even af van de omgeving. Bijvoorbeeld door even naar rustige muziek te luisteren op een koptelefoon. Maar let wel: dit zijn voorbeelden. Het kan voor iedere cliënt weer anders zijn wat helpt op zulke momenten.”

De feestdagen…

Een goede balans tussen deelname aan activiteiten en voldoende rust is volgens Stephanie essentieel tijdens de feestdagen: "Het is belangrijk om je energie te bewaken en rustmomenten in te plannen. Maar dat geldt niet alleen voor mensen met een visuele beperking hoor." Een goede voorbereiding is daarbij volgens haar het halve werk. “Heb je een druk etentje? Kondig vooraf aan dat je maar een uurtje komt of dat je graag met je rug naar de kerstboom zit omdat die lichtjes hinderlijk zijn. Dat vragen is voor velen echt een drempel. Maar het levert uiteindelijk veel meer rust en ontspanning op.”

Meer informatie op het Visio Kennisportaal

 

 

Snel naar informatie