Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Terugblik op succesvolle Visio International week

03-07-2023

Begin juni opende Visio haar deuren in Breda voor collega’s en andere belangstellenden vanuit de hele wereld die geïnteresseerd zijn in het werk van onze organisatie. We kijken terug op een geweldige week! Lees snel verder voor de samenvatting.
 

Op visite bij Visio Onderwijs Breda

De eerste dag stond in het teken van kennismaking met elkaar en de organisatie Visio. Op de dinsdag stonden bij R&A Breda de thema’s low vision, revalidatie en weerbaarheid op de agenda. Op de school in Rotterdam verdiepte men zich in het basisonderwijs en de methode ‘Teken Mee’. 

Ook gingen er een aantal deelnemers langs bij Visio Onderwijs Breda. Hier konden zij zelf ervaren hoe Visio onderwijs geeft aan leerlingen met een eenvoudige beperking. Het onderwijs voor leerlingen met een (meervoudige) beperking verschilt per land en cultuur, dit ondervond Julia uit Botswana ook:
 

“Mijn verwachting was dat we veel zouden horen over welke methoden en richtlijnen worden gebruikt voor de assessment en behandeling van kinderen met CVI. Deze informatie vond ik dan ook zeer waardevol. Een hele grote bonus waren echter de praktische voorbeelden die me eigenlijk veel meer inzicht gaven. Ik kan hiermee ouders en verzorgers van kinderen met CVI veel beter uitleggen wat er gebeurt in bepaalde situaties. Wat een waardevolle dag! 
 
Jesse Wienholts houdt een microfoon vast en geeft een toespraak

Empowerment en in je kracht staan

Op de derde dag hielden Jesse Wienholts (VisioLab) en Scovia Nansuwa (programma Uganda) een keynote speech over Empowerment. Verder stond deze dag in het teken van workshops en de Filmvertoning: The Light in my Eyes. Hieronder een aantal reacties van deze dag.

Partners uit Finland: “Deze dag laat ons zien hoe bevoorrecht we zijn in de hoge inkomenslanden en hoe inspirerend het is om kennis en ervaring uit te wisselen met de partners uit de Internationale Programma’s. We zullen straks naar huis gaan met frisse waardering voor wat we hebben en inspiratie over hoe het ook kan met minder middelen maar met dezelfde passie.”

“We vonden het erg leuk om samen met enkele bewoners een rol te spelen tijdens de Visio International week. Dit smaakt naar meer!” 

“Wat was het leuk om vandaag in Breda te zijn, wat een bijzonder en gemengd publiek dat vooral ook luisterde en wilde leren. Ik geniet nog even na.”

“De keynote speech raakte mij diep. Ik ben zelf slechtziend en de punten die beide sprekers aanhaalden zijn erg herkenbaar. Ik heb diep respect voor het mooie werk dat jullie doen.”
 

Themaworkshops CVI, technologie en begeleiding van jonge kinderen

Op donderdag waren er themadagen op drie verschillende locaties. Bij Visio Onderwijs Breda ging het over CVI, bij Revalidatie & Advies Breda ging het over de begeleiding van jonge kinderen met een visuele beperking en Bij Visio Onderwijs Amsterdam ging het over het onbegrensde potentieel van technologie met onder andere 3D-printers en de SenseMath app. Neuropsychologe Marguerite Etchenda, Institut Monteclair, Angers, France over de CVI Themadag in Breda: 

“Mijn verwachting was dat we veel zouden horen over welke methoden en richtlijnen worden gebruikt voor de assessment en behandeling van kinderen met CVI. Deze informatie vond ik dan ook zeer waardevol. Een hele grote bonus waren echter de praktische voorbeelden die me eigenlijk veel meer inzicht gaven. Ik kan hiermee ouders en verzorgers van kinderen met CVI veel beter uitleggen wat er gebeurt in bepaalde situaties. Wat een waardevolle dag! 
 

Sport, bewegen en muziek

De laatste dag van de Visio International week stond in het teken van sport, theater en muziek. Voor mensen met een visuele beperking is dit erg belangrijk. Voor de lichamelijke, sociale en emotionele ontwikkeling speelt het dezelfde rol als voor alle andere mensen. Maar het doet zoveel meer! 

Er waren verschillende workshops die de deelnemers konden volgen met de thema’s: Beleven in Muziek (lichaamsgerichte methode met instrumentale muziek), Theater (geef je over aan de verbeelding) en Bewegen op beat (hoe leer je iemand met een visuele beperking ritmes aan?). Lees in dit artikel op de website alles over de laatste dag. 

Deelnemers van de Visio International Week dansen met de cliënten

Snel naar informatie