In dit artikel geeft maatschappelijk werker Margriet Rugge van Koninklijke Visio tips voor een goede energiebalans. Dat is voor iedereen in de drukke decembermaand een uitdaging, maar vooral als je een visuele beperking hebt.
Energiebalans
Energiebalans draait om het vinden van evenwicht tussen energiegevers en energievreters in het leven van mensen met een visuele beperking. Wanneer die balans verstoord raakt, kunnen zowel fysieke als mentale signalen optreden. Denk aan hoofdpijn, somberheid en prikkelbaarheid.
Fysieke energievreters
Een van de fysieke energievreters voor mensen met een visuele beperking heeft te maken met de extra inspanning die nodig is om de wereld om hen heen te verkennen. Ze moeten voortdurend scannen en hun ogen intensiever gebruiken. Ook het ontbreken van contrasten en het onvermogen om dingen te vinden kan leiden tot fysieke en mentale vermoeidheid. Margriet: “Het kan erg frustrerend zijn om telkens opnieuw te moeten zoeken naar dingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn.”
Mentale energievreters
Mentale energievreters zijn eveneens relevant. Veel mensen met een visuele beperking worden geconfronteerd met onbegrip van anderen. Vrienden, collega's en zelfs familieleden begrijpen soms de complexiteit van de visuele beperking niet. Ze kunnen, vaak onbedoeld, kwetsende opmerkingen maken of vragen waarom je bepaalde dingen niet kunt doen. “Dit onbegrip kan emotioneel uitputtend zijn en leiden tot gevoelens van isolatie”, vertelt Margriet. Zij benadrukt daarom het belang van assertiviteit en zelfinzicht. “Ik moedig mensen aan om duidelijk te communiceren over hun behoeften en om zichzelf beter te leren kennen. Begrijpen waarom je iets doet en en leren omgaan met je beperking zijn essentiële stappen in het verbeteren van de energiebalans.”
Energiegevers
Om de energiebalans te verbeteren, is het cruciaal om ontspanning te vinden en activiteiten te ontdekken die energie geven. “Dit kunnen kleine dingen zijn zoals luisteren naar muziek, herinneringen ophalen of gewoon genieten van de geluiden en geuren om je heen”, vertelt Margriet. “Ik daag mensen ook uit om non-visuele hobby's te verkennen. Denk aan beeldhouwen of weven. Deze activiteiten geven energie én kunnen voldoening bieden.”
Visio houdt geregeld weerbaarheidstrainingen onder begeleiding van een ergotherapeut en maatschappelijk werker. Margriet heeft deze trainingen ook vaak gegeven. “Weerbaarheidsgroepen kunnen mensen helpen om zelfverzekerder om te gaan met hun visuele beperking”, vertelt Margriet. “Ze leren bijvoorbeeld omgaan met de angst en onzekerheid die soms ontstaan wanneer ze met een stok buiten lopen. Dit kan fysieke klachten verminderen en hun energiebalans verbeteren. Ook lotgenotencontact kan energie geven. Het gaat er uiteindelijk om dat de energiegevers en -vreters in harmonie zijn.”
De Activiteitenweger voor een goede energiebalans
Behalve zelf met tips aan de slag gaan kunt u ook aan uw energiebalans werken onder professionele begeleiding van een ergotherapeut. Dit kan het proces vergemakkelijken en het kan u meer resultaat opleveren. Bij Koninklijke Visio werken we met de Activiteitenweger. Dit is een methode waarmee u samen uitzoekt hoeveel belasting u aan kunt, of het nou een goede of een slechte dag is. Daarnaast maakt u samen een planning van haalbare activiteiten. De Activiteitenweger kan u vertrouwen geven in uw eigen kunnen en geeft u meer controle over uw eigen dagindeling.
Meer informatie op het Visio Kennisportaal en VISIOCAST
- Ergotips: je energie in balans krijgen én houden
- Kennisportaal-themapagina: energie & concentratie
- VISIOpodCAST: De zin van het leven schrijf je zelf