Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Gebruikers Visio Kennisportaal: "Voor mij onmisbaar"

18-12-2023

Het Visio Kennisportaal heeft in november voor het eerst de 10.000 bezoekers per maand aangetikt. Viso Kennisportaal-medewerker Robbert legt uit waar hét kennisplatform boordevol informatie en tips voor mensen met een visuele beperking jou mee kan helpen. Enthousiast gebruiker Guido vertelt in gesprek met Visio dat het platform voor hem onmisbaar is. "Er bestaat niets vergelijkbaars.” 

Telefonische helpdesk 

Foto van RobbertRobbert is werkzaam op de helpdesk van het Kennisportaal. Mensen kunnen hem bellen met hulpvragen. “Die vragen zijn heel divers. Van het vergroten van de muisaanwijzer tot ondersteuning bij het installeren van de nieuwste iOS-update. Soms zijn het net de kleine dingetjes waarbij je kan helpen zodat iemand weer verder kan.” 

Technische vragen 

Naast alle vragen over computers en telefoons komen er ook veel vragen binnen over ondertiteling op tv. “Televisiekijken is een sociaal aspect, je wil mee kunnen praten over populaire programma's. Via apps als Earcatch kunnen mensen met een visuele beperking dit ook volgen.” De Kennisportaal-medewerkers kunnen hier uitleg over geven en in ondersteunen. 

Topics over verlichten en fietsen populair 

Daarnaast zijn topics als verlichting, fietsen en lezen populair. Maar ook vragen over vrije tijd, huishouden en persoonlijke verzorging worden beantwoord. “Verlichting is heel specifiek voor iemand met een visuele beperking. Daar kunnen ze je bij een lampenwinkel echt niet bij helpen.” 

Dat ook fietsen een onderwerp is waar veel op gezocht wordt, verbaast Robbert niet. “Mensen die eerst goedziend waren, zijn gewend om heel mobiel te zijn. Vaak hebben zij vragen over de mogelijkheden van fietsen met een visuele beperking.” 

“Ik leer nog iedere dag” 

Robbert is zelf blind en kan zich daardoor goed inleven in de mensen die hij telefonisch helpt. Hij vindt dat het Kennisportaal veel toegevoegde waarde biedt voor mensen met een visuele beperking. “Ik zie echt een grote toekomst in het Kennisportaal. Zelfs ik met mijn ervaring als begeleider en ICT-kennis denk nog wel eens: hoe zit dat ook alweer? Dan is het heel mooi dat je zo'n platform hebt waar je op terug kan vallen. Ik leer nog iedere dag.” 

Plots blind door herpesvirus 

Foto van GuidoGuido werd in 2014 plotseling bijna blind door het herpesvirus. “Ik heb de ziekte van Crohn en daardoor een lage weerstand. Mijn rechteroog was binnen zes dagen blind, met mijn linkeroog zie ik nog tien procent.” Zijn wereld stortte in. Hij werkte al dertig jaar in het openbaar vervoer, maar plots kon dat niet meer. “Ik heb een jaar thuisgezeten en was psychisch helemaal in de war.” 

Revalidatie bij Visio Het Loo Erf  

Hij besluit, na flink wat weerstand, een revalidatietraject van een jaar aan te gaan bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn. Vooral het lotgenotencontact dat hij daar had, hielp hem om zijn visuele beperking te verwerken. “Het voelde als een hele warme, wollen deken. Rang en stand is niet belangrijk, iedereen heeft hetzelfde doel en dat schept een prachtige band. Ik heb daar goede vrienden aan over gehouden.” 

Het lukte hem om zijn leven weer op te pakken. Hij werkt nu als vrijwilliger bij Slachtofferhulp, De Luisterlijn en als ervaringsdeskundige bij Kennis Over Zien. 

Weer leren computeren met Kennisportaal  

Hoewel Guido heel dankbaar is voor zijn revalidatietraject en veel dingen weer zelfstandig kan, blijft het aanpassen aan zijn nieuwe realiteit. “Mijn hobby was altijd computeren, maar dat lukte niet goed meer. Ik heb het lang als een drempel gezien om er weer aan te beginnen.” Nu hij veel met computers werkt bij Slachtofferhulp verdiept hij zich er met behulp van het Kennisportaal in hoe hij met zijn visuele beperking tóch kan computeren. 

“Kennisportaal is onmisbaar voor mij” 

“Op dit moment is het Kennisportaal zelfs onmisbaar voor mij, omdat ik bij Slachtofferhulp moet leren werken met een Google Chromebook. Dat doe ik met de zelfstudie van het Kennisportaal, ik weet echt niet hoe ik het zonder die artikelen zou moeten leren.”  

Guido vindt het vooral fijn dat het Kennisportaal heel toegankelijk is omdat het “in Jip-en-Janneke-taal" gespreven is. “Je kunt het goed bedienen en het is makkelijk om iets terug te vinden. Als ik het nu een cijfer van 1 tot 10 zou moeten geven, dan zou het een 9 krijgen. Ik vind het echt een mooi initiatief.”

Snel naar informatie