Jaxz Vermeer is een levenslustige Visio-leerling van 16. Eind 2021 werd een hersentumor vastgesteld bij hem. Een week later werd Jaxz plotseling blind. Jaxz en wij, zijn familie, hebben gelukkig nog een goed jaar gehad. Jaxz werd ooit geboren met de naam Jasmijn. Die naam was hem te feminien. Hij heeft dan ook zijn naam veranderd in Jaxz. Hij was net lekker bezig met het uitslaan van zijn vleugels.
Vrolijk
Jaxz had ook na de diagnose gewoon zoals altijd een hele vrolijke en positieve instelling. Op de blindenschool van Visio leerde Jaxz supersnel blind typen en met spraakgestuurde computers werken, en was gestart met het leren van braille. Jaxz was aan het werk om dit schooljaar 2022-2023 in een aantal vakken havo-eindexamen te doen.
Laatste fase
Tot de tumor zich aan de medicatie ontworstelde. Nu is helaas ineens de laatste fase aangebroken. Zijn spraakvermogen heeft hij verloren en zijn rechterkant is verlamd. Jaxz heeft niet lang meer te leven. We hopen dat hij de zomer nog mee mag maken. Wij, twee zussen, een papa en een mama zullen met zijn vieren achterblijven.
Met alles druk
Niet alleen met zijn naam was Jaxz druk bezig, Jaxz was eigenlijk met alles druk bezig. Hij zong veel en met plezier in een koor. Hij hielp vrijdags mee in een kookgroep en werkte dinsdags in een atelier.
Dichten en gedichten
Er was echter nog iets waar Jaxz gepassioneerd mee bezig was: dichten en gedichten voordragen. Deze liefde ontstond kort voordat hij blind werd en is alleen maar gegroeid. Iets meer dan een jaar is Jaxz bezig geweest om genoeg gedichten te schrijven voor een dichtbundel. De gedichten geven een kijkje in het leven van een 16-jarige: milieu, school en gender komen vaak langs. Ook gaat een aantal gedichten over verlies van zicht en het zicht op een toekomst die ontnomen wordt. Ze gaan over blindheid, afscheid nemen en het einde van het leven.
Geld inzamelen
We willen genoeg geld verzamelen om de dichtbundel feestelijk te lanceren, die in oplage uit te geven en gratis te verspreiden in onder andere schoolbibliotheken en de dichtbundel ook auditief beschikbaar te maken.