Van 6 tot en met 17 oktober is het Kinderboekenweek. Lezen en boeken staan dan twaalf dagen lang centraal. Maar wist u dat veel ernstig slechtziende en blinde kinderen weinig lezen of lezen helemaal niet zo leuk als hun ziende leeftijdsgenootjes? Toch is lezen ook voor hen belangrijk. Lezen versterkt het geheugen en vergroot de woordenschat. Kinderen die regelmatig lezen, doen het beter op school. Het is dus van belang om lezen, maar ook voorlezen, voor hen aantrekkelijk te maken. Daarom heeft Koninklijke Visio samen met grafisch ontwerper Ann Conefrey nieuwe braille-tastboeken gemaakt met leuke eenvoudige verhalen en mooie tastbare illustraties.
Pam de inkt vis; een voorbereidend brailleboek
Een van die boeken is Pam de inkt vis, bedoeld voor zeer slechtziende en blinde kinderen van 4-6 jaar. Ook voor blinde kinderen met een verstandelijke beperking en zeer slechtziende kinderen met een vergelijkbaar ontwikkelingsniveau is dit boek geschikt. Het gaat over Pam en haar vriendje Aal. Zij beleven op elke bladzijde een klein avontuur. Door het voorlezen van het verhaal krijgen de voelbare illustraties betekenis voor het kind en wordt zijn tactiele ontwikkeling gestimuleerd. Ook zal hij spelenderwijs ervaring opdoen met verschillende texturen, ruimtelijk begrippen en tactiele details, wat een goede voorbereiding is voor het (later) leren lezen van braille.
Marianne van der Vinne, ambulant onderwijskundig begeleider bij Visio, heeft het boek geschreven. Het bevat eenvoudige zinnen en er is gekozen voor korte woorden (bijvoorbeeld inkt vis in plaats van inktvis), zodat het kind dit boek op een later moment ook zelf zal kunnen lezen (niveau AVI E3).
Boeken voor de beginnende braillelezer
Er is ook een serie voor braillelezers (met een meervoudige beperking) van 9-12 jaar, die meer tijd nodig hebben om braille te leren. Zij hebben qua beleving baat bij boeken die hen aanspreken en bij hun leeftijd passen. De boeken zijn geschreven door Marion Brillemans en het leesniveau varieert van AVI M3 tot E3.
De serie bestaat uit Fee en Pip, We gaan op kamp en De schat van Teun. Het mooie van deze boeken is dat ze leuk zijn om voor te lezen, maar ook heel geschikt om zelf te lezen. Bovendien zit er een cd met sfeergeluiden bij en zijn de afbeeldingen goed tastbaar gemaakt. Zo kun je bij de staldeur van Fee en Pip de houtnerven voelen!
Een bijzonder boek: Lap is weg
Het boek Lap is weg is speciaal en exclusief geschreven voor de Leerweg 3D-2D om uit te leggen dat je voorwerpen uit de werkelijkheid kunt weergeven op papier, bijvoorbeeld als tastbare tekening. Brenda Zwijnenburg, ambulant onderwijskundig begeleider bij Visio, is de bedenker van het verhaal, grafisch ontwerper Ann Conefrey heeft er mooie illustraties bij gemaakt. Het boek is aanwezig op alle locaties van Bartiméus en Visio die de Leerweg 3D-2D hebben ontvangen.
Te leen bij Passend Lezen
De boeken Pam de inkt vis, Fee en Pip en We gaan op kamp zijn beschikbaar op de scholen en AOB-depots van Bartiméus en Visio. Ook zijn ze te leen via Bibliotheekservice Passend Lezen. De schat van Teun komt daar in het voorjaar van 2022 bij. Neem vooral een kijkje op de site van Passend Lezen en ontdek, naast deze boeken, nóg meer leuke uitgaven voor zeer slechtziende en blinde kinderen!
Meer tips en informatie over lezen
Op de themapagina Leesplezier op de Visio-website vindt u allerlei handige tips en praktische documenten over (voor)lezen met zeer slechtziende en blinde kinderen.Denk bijvoorbeeld aan:
- Folders met allerlei tips over voorlezen
- Voorleesverhalen (meervoudige beperking)
- Een gids om zelf tactiele illustraties te maken
- De film Leesplezier met 5 tips over (voor)lezen
- Een e-learning over voorlezen