De van oorsprong Thaise Athittiya Auaychai volgde in 2019 een intensief revalidatietraject bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn. Ze meldde zich hiervoor aan op advies van haar behandelaars bij Visio in Sittard-Geleen. Athittiya’s doel? Na de revalidatie weer volop aan het werk gaan! Dat liep anders. Tijdens de periode op Het Loo Erf leerde ze beter naar haar eigen behoeften te luisteren.
Athittiya is 30 jaar, woont zelfstandig in Sittard en is sinds haar 1e door een hersenbeschadiging blind aan haar rechteroog. “Daar kwamen in 2019 problemen aan mijn linkeroog bij. Na diverse onderzoeken bleek dat ik een virus in mijn oog heb.” Door dit ongeneeslijke virus ziet Athittiya zeer weinig met dit oog en is ze gevoelig voor licht. Daarom draagt ze buitenshuis vaak een pet en zonnebril.
Diverse revalidatiemogelijkheden dichtbij huis en intern in Apeldoorn
Voor Athittiya naar Visio Het Loo Erf kwam, was ze al bekend bij Visio op de locatie in Sittard-Geleen. Daar volgde ze diverse trajecten gericht op arbeidsrevalidatie door de blindheid aan haar rechteroog. Toen daar de visuele beperking aan haar linkeroog bij kwam, liep ze vast. Onder andere op het gebied van oriëntatie en mobiliteit. Mede op aanraden van haar behandelaar Manon Passau, die ergotherapeut is bij Visio Sittard-Geleen, heeft ze zich aangemeld bij Visio Het Loo Erf: “Die samenwerking tussen locaties in het land en interne revalidatie in Apeldoorn is heel belangrijk.”
Intern revalideren bij Visio Het Loo Erf
Op diverse locaties in het land biedt Koninklijke Visio onderzoek, advies en begeleiding aan mensen met een visuele beperking. De locatie Visio Het Loo Erf in Apeldoorn is de enige locatie in Nederland waar slechtziende en blinde mensen intern revalideren. Cliënten werken hier aan meerdere doelen tegelijk, waaronder oriëntatie en mobiliteit.
Oriëntatie en Mobiliteit op Visio Het Loo Erf
Athittiya heeft -met een pauze door de lockdown- van oktober 2019 tot december 2020 bij Visio Het Loo Erf gerevalideerd. Door de beperking aan beide ogen heeft ze veel dingen opnieuw moeten leren. Athittiya: “Tijdens mijn revalidatie lag de nadruk op het verbeteren van oriëntatie en mobiliteit. We begonnen met een uitgebreid onderzoek naar mijn behoeften. Samen met de behandelaars keken we wat ik nodig heb om zelfstandig te kunnen wonen en leven. Vervolgens heb ik basisvaardigheden en technieken geleerd om meer zelfstandig te zijn. Bijvoorbeeld het gebruik van een taststok, maar ook huishoudelijke taken. Denk aan koken, schoonmaken en zelfstandig naar de supermarkt gaan.”
Andere kijk op beperkingen
“Tijdens mijn revalidatietraject bij Visio Het Loo Erf heb ik niet alleen basistechnieken aangeleerd”, vertelt Athittiya. “Ik ben anders naar mijn visuele beperking gaan kijken. Na het traject wilde ik weer volop aan de slag gaan, maar daar ben ik van teruggekomen. Ik heb gekozen voor mijn gezondheid. En dat betekent helaas dat ik niet meer kan werken.” Manon: “Maar daar heb je veel voor teruggekregen. Bij Visio Het Loo Erf heb je ontdekt welke hobby’s je leuk vindt en hoe je die uit kunt voeren.” Athittiya: “Absoluut! Vooral creatieve hobby’s zoals houtbewerking en schilderen vind ik heel leuk om te doen. Dankzij mijn revalidatietraject heb ik ontdekt wat ik wel en niet kan, en heb ik meer inzicht gekregen in wat ik belangrijk vind in mijn leven.”
Eigen studio bij Visio Het Loo Erf
Op het terrein van Visio Het Loo Erf verblijft Athittiya doordeweeks in een eigen studio, net als de andere revalidanten. Hier kon ze zich terugtrekken voor en na een behandeling. “Dat was heel prettig. De trainingen zijn heel intensief en meerdere dagen achter elkaar. Het is dan fijn om een eigen plek te hebben om even tot rust te komen. In de weekenden gingen we allemaal naar huis.” Toch is gezelschap van andere cliënten ook een ander, groot voordeel van het traject, vult Manon aan: “Je zit in hetzelfde schuitje, lotgenotencontact kan heel waardevol zijn. Omdat een revalidatietraject lang kan duren, is het fijn om je te omringen met mensen die weten wat je voelt en doormaakt.”
Basistechniek in de praktijk
Vanaf december 2020 is Athittiya verder gegaan met een aantal mobiliteitsvraagstukken in haar eigen omgeving. Manon helpt haar daarbij. Manon: “Zo is Athittiya verhuisd. Een nieuwe omgeving werpt nieuwe vraagstukken op en het kost tijd om de omgeving te leren kennen. Wekelijks zien we elkaar voor een mobiliteitstraining. Dan oefenen we concrete routes in de praktijk. Zo leert Athittiya de aangeleerde basistechnieken vanuit Visio Het Loo Erf in haar eigen omgeving toepassen.”
Aanrader
Athittiya: “Ik kijk heel positief terug op mijn tijd bij Visio Het Loo Erf. Er was voldoende tijd om te ontdekken wat ik wilde leren en wat mijn doelen zijn. Het is heel intensief, maar daar is alle begrip voor. Grenzen aangeven is belangrijk, en die worden gerespecteerd.” Haar advies: “Sta open voor de behandeling, dan ben je al heel ver. Je leert ontzettend veel, niet alleen noodzakelijke dingen. Er is ook ruimte om te ontdekken welke leuke dingen, zoals hobby’s, bij je passen!
Meer informatie
Wilt u ontdekken wat ergotherapie voor u, of uw kind of ander familielid, kan betekenen? Neem dan contact op met een afdeling Advies bij u in de buurt via visio.org/adressen. U kunt zich telefonisch bij Visio aanmelden via ons Cliëntservicebureau: 088 585 85 85.