Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Oproep: training efficiënte kijkstrategie voor slechtziende kinderen

09-06-2021

Kijktraining in de praktijkHet is belangrijk dat leerlingen met een visuele beperking voldoende energie hebben voor hun hobby’s, speelafspraakjes en andere activiteiten in en na school. In de dagelijkse praktijk merken we echter dat kinderen met een visuele beperking vaak meer vermoeidheid ervaren door schoolse taken dan goedziende kinderen. Het verwerken van lesstof gebeurt grotendeels visueel, wat hen meer tijd, aandacht en energie kost.

Handen ineengeslagen

Het is van belang dat visueel beperkte kinderen leren om efficiënt gebruik te maken van visuele (rest)functies en waar nodig compensatievaardigheden aan te leren. Visio en Bartiméus hebben daarom de handen ineengeslagen om een eenduidige kijkstrategietraining te ontwikkelen.

Oproep

Voor dit project zoeken we slechtziende leerlingen tussen de 5 en 9 jaar met een minimale visus van 0.1. Kent of hebt u een kind dat hiervoor in aanmerking komt? Ouders/verzorgers kunnen hun gegevens achterlaten op dit digitaal formulier. U ontvangt dan een uitgebreide informatiebrief over dit onderzoek. Op basis daarvan kunt u beslissen om al dan niet mee te doen.

Over de training

In 12 trainingen van elk 30 minuten krijgen de kinderen daarin taken op het gebied van gestructureerd kijken, in- en uitzoomen en visuele discriminatie. Dit blijken de belangrijkste elementen die bijdragen aan een systematische kijkstrategie. We richten ons hierbij op onderwijsstof op het platte vlak (aan tafel). Met de training willen we bereiken dat kinderen leren een efficiënte kijkstrategie te gebruiken. We verwachten dat zowel de vermoeidheid hiermee vermindert als de kijktijd wordt verkort en/of het maken van kijkfouten vermindert.

Neem voor meer informatie contact op met projectleider Renske Janssen via RenskeJanssen@visio.org.

Snel naar informatie