Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Begeleiding voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking

02-02-2021

Visio biedt maatwerk bij begeleiding voor cliënt met visuele en verstandelijke beperking en problemen met gedrag

VVB staat voor een visuele en verstandelijke beperking. Als blijkt dat een persoon met een verstandelijke beperking ook een visuele beperking heeft, kan Visio verdere begeleiding bieden. Het VVB-team doet dat door de impact van de visuele beperking op de kwaliteit van leven in kaart te brengen. Begeleiders en familie krijgen inzicht in de rol van de visuele beperking op het gedrag en het dagelijks leven van de cliënt. Naar aanleiding hiervan kunnen gerichte doelen worden opgesteld om benadering en omgeving af te stemmen op de visuele beperking. Er wordt binnen een dergelijk begeleidingstraject nadrukkelijk afgestemd tussen de reeds betrokken gedragskundige van de cliënt en de gedragskundige van Visio wat betreft diagnostiek, behandeling en realisatie van de doelen.
 

Een praktijkvoorbeeld

Angst voor Hans

Hans is een man met een matig verstandelijke beperking. Hij is groot, stevig en kan intimiderend overkomen. Hij heeft de gewoonte om mensen van zeer dichtbij te benaderen. Mensen blijven als het kan, uit zijn buurt. De indruk bestaat dat Hans best weet hoe hij overkomt en dat hij dat wel leuk vindt. Uit een visueel functie onderzoek blijkt dat Hans sterk bijziend is. Dat betekent dat Hans iets of iemand alleen scherp ziet als hij héél dichtbij komt. Dit werpt een heel ander licht op zijn gedrag ...
 

Het belang van de juiste diagnose

Maakt u zich zorgen over specifiek en/of onverklaarbaar gedrag bij uw familielid of cliënt? Toont diegene zich bijvoorbeeld angstig, boos, passief, depressief, extreem vermoeid of is er opvallend gedrag in contact met anderen? Dit zou allemaal kunnen wijzen op problemen met het zien. Het komt regelmatig voor dat gedrag ten onrechte toegeschreven wordt aan de verstandelijke beperking en/of bijvoorbeeld autisme of een bepaalde persoonlijkheid. Mensen met een verstandelijke beperking zijn veelal (deels) afhankelijk van anderen en zullen zelf verminderd zicht niet duiden op een manier zoals mensen zonder verstandelijke beperking dat doen. Daarom is het belangrijk om vast te stellen of er al dan niet sprake is van een visuele beperking. Dit kan Visio doen aan de hand van een visueel functie onderzoek. 
 

Een fijner leven voor Hans

Met behulp van Visio is Hans geleidelijk gewend geraakt aan het dragen van een bril. Nog steeds komt hij vrij dichtbij, maar het gevoel van intimidatie is niet meer aanwezig door inzicht in zijn gedrag. Mensen komen nu ook makkelijk naar hem toe. Hierdoor is Hans veel meer gaan genieten van contact. Hans hoeft minder moeite te doen om goed te zien waardoor hij energie overhoudt om nog een rondje te fietsen. Hans krijgt daarnaast veel complimenten over hoe mooi de bril hem staat. Ook dit doet hem goed!

Vragen of meer informatie

Heeft u een vermoeden van slechtziend- of blindheid bij uw familielid of cliënt met een verstandelijke beperking? Of wilt u meer informatie over onze specifieke dienstverlening voor mensen met een visuele beperking? Bel of mail ons Cliëntservicebureau op 088 585 85 85 of info@visio.org. We helpen u graag verder. 


 

Snel naar informatie