Tot en met 29 augustus is op het FotoFestival Naarden (FFN) extra aandacht voor leven met een visuele beperking. In samenwerking met Koninklijke Visio brengt het fotofestival werk van een aantal blinde fotografen onder de aandacht en is audiodescriptie toegevoegd aan meer dan dertig werken van de fototentoonstelling The Art of Living. Ook is het Bestuurs- en Bedrijfsgebouw van Visio in Huizen een van de locaties van het festival en zijn daar onder andere schoolportretten van slechtziende en blinde leerlingen te zien, gemaakt door Hans de Kort.
Leerlingen van Visio geportretteerd door fotograaf Hans de Kort – Te zien op het Bestuurs- en Bedrijfsbureau in Huizen.
Portretfoto’s Visio-leerlingen
Bij Visio zijn prachtige portretfoto’s van leerlingen van de Visio-school Amsterdam te zien. De school was tot 2019 op het terrein in Huizen gevestigd. De portretten zijn gemaakt door schoolfotograaf Hans de Kort. Ook zijn op de locatie aan de Amersfoortsestraatweg foto’s te zien van slechtziende en blinde mensen die bij Visio een training fotografie volgden. Op de Visio-locatie kun je verder een deel van de exposities zien van Wallrafen en Wageman.
Ook foto’s van cliënten van Visio te zien op het Fotofestival Naarden.
Oosthoek, Wallrafen en Wageman bij tuincentrum Van der Roest en Visio
De expositie van Sytske Oosthoek, nagenoeg blind door diabetes type I, wordt geïntroduceerd met een indrukwekkend verhaal over hoe om te gaan als je ogen het niet meer doen. Dat staat ook centraal in het werk van fotografen Daphne Wageman en Hannes Wallrafen.
Van Hannes Wallrafen is een prachtige expositie met foto’s over Honduras te zien in “Van de Tijd en de Tropen”. Wallrafen, in korte tijd blind geworden door de erfelijke oogziekte LOA (Leber's opticusatrofie), vertelt hoe hij van fotograaf een audiograaf werd. Hij maakt nu audiomaquettes en heeft de stichting Geluid in Zicht opgericht voor een betere toegankelijkheid van gebouwen voor slechtziende en blinde mensen.
Fotografisch vormgever Daphne Wageman, die korte tijd haar gezichtsvermogen verloor, heeft haar ervaringen met het project BlindZicht in beeld gebracht. Zij wil met BlindZicht blinde mensen een beleving meegeven in geluid, tast en geur. Zij kunnen een eigen interpretatie van het werk krijgen door het te visualiseren. Voor ziende mensen zijn er dan ook nog de beelden, een mooie toevoeging.
Het werk van de drie fotografen is te zien op een tweetal locaties: in voormalig tuincentrum Van der Roest en op de buitenlocatie bij Visio aan de Amersfoortsestraatweg 180 in Huizen.
Audiodescriptie bij "The Art of Living", als kijken niet vanzelfsprekend is
Op vier locaties van het FFN zijn foto’s "vertaald" met speciale audiodescriptietechniek. Op de vloer is een speciale mat met reliëf om de locatie van de foto te herkennen en is een QR-code bij de foto geplaatst. Door de app te scannen met de smartphone kan iedereen luisteren naar het verhaal van de foto. Ook via Guide ID kan je heel comfortabel audiodescriptie volgen. Dit apparaatje krijg je uitgereikt bij de entree van de locatie.
Audiodescriptie is ondermeer in de Grote kerk van Naarden Vesting bij de expositie "Now you see me Moria" en de expositie van Jan Banning "Het verdriet van Carnaval" over de afgelasting van Carnaval in 2020.
Exposities met audiodescriptie op Fotofestival Naarden (tuincentrum van der Roest).
Dansbare expositie
Ook zeer de moeite waard is een bezoek aan de dansbare expositie van Anouk Kruithof op de zolder van het oude stadhuis van Naarden Vesting. Probeer bij deze expositie maar eens stil te blijven staan.
Burgemeester op de stoep?
Een dezer dagen kan zomaar Han ter Heegde, de burgemeester van Gooise Meren, bij Koninklijke Visio op de stoep staan. Hij gaf aan zeer benieuwd te zijn naar de expositie bij Visio en die van de blinde fotografen. Ook liet hij zich lovend uit over de samenwerking tussen Fotofestival Naarden en Koninklijke Visio. Al gaat het dit keer slechts om een try-out.
Jan Banning – Het verdriet van Carnaval (te zien in Grote kerk Naarden Vesting).