Sporten met het accent op wat wél kan

Sporten of in ieder geval bewegen is super belangrijk. Voor ons allemaal. Voldoende bewegen heeft positieve impact op onze fysieke gesteldheid. Het verbetert de motoriek en gaat chronische ziektes tegen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Maar dat niet alleen. Voldoende bewegen is ook goed voor de ontwikkeling van de hersenen en de mentale gezondheid, onder andere omdat bewegen stressregulatie verbetert. Het zorgt voor ontspanning, sociale contacten en brengt plezier.

Slechts 1 op de 10 slechtziende of blinde mensen is lid van een sportvereniging

Voor mensen met een visuele beperking is het echter niet altijd even makkelijk om te sporten. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat slechts 10% van de mensen met een visuele beperking tussen de 18 en 79 jaar lid is van een sportvereniging, versus 24% van de volwassenen zonder beperking. Slechts 29,6% van de mensen met een visuele beperking van 12 jaar en ouder gaat één keer per week of vaker sporten, versus meer dan de helft (57%) van de mensen zonder beperking.

Belemmeringen

Waardoor gaan mensen met een visuele beperking minder vaak sporten? Om te beginnen kan het sporten extra vermoeiend zijn, door een beperkt oriëntatie vermogen tijdens het sporten. Slechtziende of blinde mensen zijn bovendien vaak afhankelijk van anderen, die niet altijd bereikbaar of beschikbaar zijn. Angst voor letsel tijdens het sporten speelt ook een rol, net als de bezorgdheid van familieleden over de veiligheid of onderschatting van de fysieke mogelijkheden.

Meest populair

Als er wel gesport wordt door mensen met een visuele beperking, is fitness de meest populaire en meest beoefende sport, gevolgd door hardlopen, fietsen, gymnastiek en ballet/dansen. Maar ook andere sporten behoren tot de mogelijkheden. Ook zijn er speciale sporten voor mensen met een visuele beperking. Showdown en goalball zijn twee voorbeelden. Hier vind je een lijst met sporten die je kunt doen.

Sportportretten

Veel sporten zijn ook met een visuele beperking goed uit te oefenen, maar vragen wat aanpassingen. Het Visio Kennisportaal maakte een aantal sportportretten over judo, paardrijden, voetbal en skiën. In deze video’s leggen kinderen met hun trainer uit hoe je de sport gewoon uitoefent, ook met een visuele beperking. Bekijk de video's hier.

Wat kan wel & meedoen mogelijk maken

Het is onze missie vanuit Koninklijke Visio om zoveel mogelijk slechtziende en blinde mensen te enthousiasmeren om veel te bewegen en te sporten. Onder het motto “wat kan wel” en “meedoen mogelijk maken”. Dat is waarom sporten een belangrijk onderdeel is van het lesprogramma van onze vijf Visio scholen, van de revalidatie-trajecten die wij aanbieden via onze Revalidatie & Advies-centra en op onze Woon- & dagbestedingslocaties. Zo hebben we slechtziende en blinde cliënten die wandelen en tandem-fietsen, maar ook skiën of zeilen. Met professionele instructeurs, of met buddy’s. Daarnaast sponsort de Visio Foundation geregeld uiteenlopende sportinitiatieven.

Zichtbaar sportief

Daarnaast is er de website van Zichtbaar Sportief, een samenwerkingsverband tussen de Oogvereniging, Bartiméus, Visio, NOC*NSF en Gehandicaptensport Nederland. Zichtbaar Sportief wil mogelijk maken dat sport en bewegen voor iedereen met een visuele beperking toegankelijk is, in zijn of haar eigen omgeving en onder deskundige begeleiding. Kijk voor meer informatie, nieuws, inspiratie en projecten op de website zichtbaarsportief.nl.

Kennisportaal met tips

Speciaal voor slechtziende en blinde mensen hebben wij een Kennisportaal samengesteld: een online platform waar gratis informatie en tips te vinden zijn over uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld over fietsen, roeien of zwemmen als je slechtziend of blind bent.
Lees hier de slimme tips over sporten en bewegen

Visio-ambassadeur: Rogier Dorsman

De 24-jarige paralympische zwemmer Rogier Dorsman, zat eerder op school bij Visio Onderwijs in Rotterdam. Wij zijn er trots op dat hij onze ambassadeur is. Als ambassadeur voor Koninklijke Visio wil Rogier andere slechtziende en blinde mensen een hart onder de riem steken, en laten zien wat je kunt bereiken als je focus weet te houden op datgene wat wél kan.
Lees meer over Rogier's verhaal

Helpdesk Bewegen en Sport

De Visio-helpdesk Bewegen en Sport is er voor iedereen die te maken heeft met bewegingsonderwijs of sport voor mensen met een visuele beperking. Denk aan leerlingen, studenten, ouders, vakdocenten, zwemleraren, sportinstructeurs en clubtrainers.
Lees meer over de helpdesk Bewegen en Sport

Inspiratieverhaal: paralympisch wielrenner Rinne Oost

Op zijn 24e blijkt dat Rinne Oost het Syndroom van Usher heeft. Maar Rinne laat zich hier niet door tegenhouden! Jarenlang heeft hij non-stop gesport en bereikte als wielrenner in 2012 zelfs de Paralympische Spelen. Rinne: “Sport blijft essentieel om te bewegen en is goed voor mijn welzijn.”
Lees het verhaal van Rinne hier