Topicus stelt vragen over inclusie: “We willen graag weten wat er nodig is om echt inclusief te zijn.”
Peter is slechtziend gaat in gesprek met drie vertegenwoordigers van Topicus, een IT-bedrijf in Deventer. Aanwezig zijn Davey Schilling, oprichter van het ‘Duurzaamheid, Diversiteit & Inclusie Gilde’ en lid van de OR, Dirk Verbeek, betrokken bij diversiteit en inclusie vanuit Governance & Compliance, en Eugenie Dievelaar, adviseur vitaliteit, verzuim en veiligheid. Hoe kijkt een IT-werkgever als Topicus aan tegen inclusief werkgeverschap?
Praktische vragen
Binnen Topicus is er al aandacht voor diversiteit, vertelt Eugenie. “Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan neurodiversiteit. Hoe zorgen we dat mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD hier prettig kunnen werken? Wat hebben zij wel of juist niet nodig.” Maar als het gaat om visuele beperkingen, merkt ze: “We zijn daar eerlijk gezegd nog niet echt op ingericht. We proberen bij nieuwe medewerkers graag dingen te organiseren, maar we hebben nog geen proactief beleid voor mensen met een visuele beperking.”
Davey is vanuit de OR en het diversiteitsgilde nauw betrokken bij inclusie: “Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen,” zegt hij tegen Peter. “We willen graag weten wat er nodig is om echt inclusief te zijn. Niet alleen voor neurodiversiteit, maar ook op andere gebieden. Als het om visuele beperkingen gaat, hebben we nog niet veel ervaring.” Dirk haakt in met een vraag over anderstalige werknemers. “Als je een anderstalig persoon aanneemt, hoe zorg je dat hij of zij niet geïsoleerd raakt? Hoe voorkom je dat de rest van het team na een paar weken moe wordt van steenkolenengels, en deze collega in een hoekje blijft staan?”
Dit praktische voorbeeld toont hun benadering: niet alleen denken vanuit abstract beleid, maar ook vanuit de werkvloer. Dirk: “Als we voor iemand met een visuele beperking iets vergelijkbaars willen voorkomen, moeten we snappen wat hij nodig heeft. Hoe zorgen we dat diegene zich onderdeel voelt van het team?”
Soms is de oplossing niet zo moeilijk
Peter beaamt dat het gevoel van er écht bij horen cruciaal is. Hij deelt zijn ervaringen: “Soms worden mensen met een beperking juist bij elkaar gezet, maar dat werkt niet altijd goed. Inclusie betekent juist dat je in een regulier team meedraait, waar je je capaciteiten kunt inzetten. Niet in een aparte groep die alleen bestaat uit mensen met beperkingen.”
Eugenie vraagt zich hardop af welke aanpassingen er dan nodig zijn in de fysieke en digitale werkomgeving. Peter legt uit dat er talloze mogelijkheden zijn: “een groot beeldscherm, vergrotingssoftware, materiaal in aangepast formaat via Dedicon, of een rustmoment overdag omdat werken visueel extra vermoeiend is, markeringen op glazen deuren. Ook helpt het als het team snapt hoe ik informatie verwerk. Misschien is een ervaringsworkshop met simulatiebrillen een idee. Dan weten collega’s beter wat ik wel en niet kan zien.”
Dirk reageert: “Zoiets kan echt waardevol zijn. We hebben hier bij Topicus een cultuur waarin we veel leren en samenwerken. Als we door zo’n workshop snappen hoe complex het is om bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen waar te nemen of details op een scherm te zien, worden we als team bewuster. Dan is het niet alleen een kwestie van ‘Wat kan deze nieuwe medewerker niet?’, maar ook ‘Wat kunnen wij anders doen?’”
Focus op individuele behoeften
Eugenie benoemt dat Topicus nu al inspeelt op individuele behoeften, maar vooral als iemand zelf met een wens komt. “We zijn nog niet proactief in beleid voor mensen met een visuele beperking, maar we staan open om het samen te ontdekken. Als iemand binnen Topicus wil werken en duidelijk aangeeft wat nodig is, proberen we het te organiseren. Het kan zijn dat we dan ook onze interne processen en systemen moeten aanpassen. Dat is geen probleem, maar we moeten weten wat helpt.”
Davey vat het mooi samen: “We willen niet alleen bij neurodiversiteit, maar ook bij visuele beperkingen weg van segregatie. We willen niet dat iemand zich afgezonderd voelt. Van segregatie naar inclusie, dat iedereen op dezelfde manier de ruimte krijg.”
Een gezamenlijke ontdekkingstocht
Het gesprek met Peter biedt Topicus duidelijk nieuwe inzichten. Niet alles is direct op orde, maar de openheid en vraagstelling vanuit de werkgever is veelbelovend. Voor Peter is het interessant om te zien hoe een IT-organisatie als Topicus niet alleen wil dat iemand met een beperking binnenkomt, maar ook vraagt: ‘Hoe kunnen wij bijdragen aan jouw succes?’
Het resultaat is een verkenning waarin beide kanten erkennen: inclusie is een gezamenlijke ontdekkingstocht. Met eerlijk gesprek, praktische voorbeelden en de bereidheid om van elkaar te leren, zetten Topicus en Peter een stap dichter naar echte inclusie.
Over de interviewer: Peter
Peter heeft CVI en een gezichtsveld van 20%, wat resulteert in kokerzicht – hij ziet slechts een klein deel van zijn omgeving tegelijk. Desondanks kijkt Peter vooruit. Na zijn mbo-opleiding Bedrijfsadministratie volgde hij de hbo-opleiding Finance & Control tot het derde leerjaar Accountancy. Binnenkort begint hij aan een nieuwe baan, waarmee hij zijn loopbaan in de financiële richting verder vormgeeft. Zijn ambitie ligt in een financiële functie binnen een prettige en veilige werkomgeving, waar hij zich kan ontwikkelen en doorgroeien. Zijn boodschap aan werkgevers is duidelijk: iemand met een beperking hoeft geen obstakel te zijn. Met een paar kleine, vaak vergoedbare aanpassingen is er veel mogelijk – zie de potentie, niet de beperking.