Inclusief werkgeverschap bij Yorneo: het gaat om kwaliteit en drive!

Yorneo is een jeugdzorgorganisatie en zich richt op de ontwikkeling en begeleiding van kinderen. Daphne de Graaff, die zelf een visuele beperking heeft, interviewt Jeroen Regtuijt, lid van de Raad van Bestuur: “het gaat om de juiste mensen op de juiste plek, met een sterke drive en passie voor het werk.”  

Waar loopt de jeugdzorg tegenaan? 

Yorneo wil een werkgever zijn waar iedereen zich welkom voelt, maar Jeroen erkent dat het in de praktijk niet altijd eenvoudig is. “We zien dat sommige vormen van diversiteit veel aandacht krijgen in campagnes, terwijl andere groepen onderbelicht blijven,” merkt hij op. Hij verwijst daarbij naar mensen met een visuele beperking of een fysieke beperking, die minder vaak als rolmodel worden getoond. “Dat is iets om over na te denken. Hoe zorg je ervoor dat inclusiviteit écht inclusief is en niet juist leidt tot exclusiviteit van groepen die minder aandacht krijgen?” 

Een ander belangrijk punt is dat de jeugdzorgsector te maken heeft met een krappe arbeidsmarkt en beperkte financiële middelen. “Je kunt van alles willen als organisatie, maar je moet het ook kunnen waarmaken,” stelt Jeroen. “Dat betekent dat we goed moeten kijken naar de mogelijkheden en beperkingen van functies, en hoe we daarin kunnen ondersteunen. En welke vormen van ondersteuning daarvoor beschikbaar zijn. ” 

Solliciteren met een beperking: open kaart of niet? 

Voor mensen met een visuele beperking kan het lastig zijn om te bepalen of ze hun beperking al in hun sollicitatiebrief moeten benoemen. Daphne staat op het punt haar studie af te ronden en vraagt zich af wat de beste aanpak is. Jeroen is daar duidelijk over: “Ik zou het prima vinden als je het benoemt, maar het komt in een gesprek sowieso aan bod. Wat voor mij belangrijk is, is dat we als werkgever een veilige werkomgeving kunnen bieden. Daarvoor moeten we weten wat iemand nodig heeft.” 

De vraag die bij hem speelt, is hoe functies kunnen worden aangepast zonder afbreuk te doen aan de kern van het werk. “In onze sector gaat het vaak om uitdagende situaties. Kun je daarin functioneren, en zo ja, wat is er nodig om dat mogelijk te maken? Dat moet een gezamenlijke verkenning zijn tussen werkgever en werknemer.” 

Bewustwording kost tijd 

Bij Yorneo werken collega’s systemisch, met oog voor de context. Vanuit die werkwijze is eerder al geëxperimenteerd met bewustwordingstrainingen, onder andere met virtual reality-brillen. Daarmee konden ouders bijvoorbeeld ervaren hoe een kind naar hen kijkt als ze ruzie hebben, of collega’s ervaren hoe een jongere met autisme prikkels ervaart.  Ook wordt gebruik gemaakt van ervaringsdeskundigheid. “Die beleving helpt,” zegt Jeroen. “Zo krijg je meer begrip voor de uitdagingen en hulpvragen waar iemand mee te maken heeft.” 

 “Inclusiviteit moet geen verplichting worden die mensen ervaren als iets dat moet of wat door te gerichte aandacht juist leidt tot exclusiviteit van andere groepen. Het moet iets zijn wat je als team en organisatie vanzelfsprekend vindt. Dat is een proces, en dat kost tijd.” Bewustwording kost daarmee dus ook tijd.  

Blijf bij de kern 

Wat volgens Jeroen helpt, is het delen van positieve voorbeelden. Tijdens het interview hebben Daphne en Jeroen over mensen die ondanks een beperking toch een succesvolle loopbaan hebben, zoals een werknemer bij de gemeente Groningen die met slimme aanpassingen een volwaardige functie kon behouden. “Dat zijn de verhalen die we vaker moeten vertellen. Dat het kan. En dat het niet een uitzondering hoeft te zijn.” 

Voor werkgevers die inclusiever willen worden, heeft Jeroen een duidelijke tip: “Kijk naar de individuele competenties van de persoon die je voor je hebt. Naar de kwaliteit en de drive van mensen.” Wat iemand kan en bijdraagt, is uiteindelijk belangrijker dan welke achtergrond of beperking iemand heeft, vindt Jeroen. “Diversiteit is belangrijk, maar het moet niet afleiden van de kern: de juiste persoon vinden voor de functie, die bijdraagt aan een mooie mix in het team.” 


Over de interviewer: Daphne

Daphne heeft CVI, een cerebrale visuele stoornis die haar globale en lokale visus beïnvloedt. Toch staat ze vol in het leven. Na het afronden van het tweetalig havo-onderwijs in Nederlands en Engels behaalde ze recent haar hbo-diploma Social Work, met een specialisatie in jeugdhulpverlening. Inmiddels werkt ze in de kinderopvang – een plek waar ze via een stage terechtkwam en is gebleven. Naast haar werk is ze fanatiek rolstoelhockeyer en zet ze zich actief in voor inclusie en toegankelijkheid. Haar toekomstplannen? Met haar eigen ervaringen anderen verder helpen, vooral kinderen en jongeren, en bijdragen aan een meer toegankelijke samenleving. Haar boodschap aan werkgevers: kijk naar wat wél kan, pak uitdagingen aan en leer ervan – er is vaak meer mogelijk dan je denkt.