Inclusie is geen trend, maar een noodzaak bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is inclusie een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Ilan Herz, manager van het Innovatielab bij de NVWA, vertelt aan Anne Leverink, zelf visueel beperkt, dat hij inclusie als vanzelfsprekend ziet: "We maken geen onderscheid tussen medewerkers, ongeacht hun achtergrond of beperking. Wat telt, is de waarde die iemand toevoegt aan het team."
De afdeling waar Ilan Herz leiding aan geeft, vormt een voorbeeld van hoe inclusie binnen de organisatie werkt. Van de 29 mensen die werken in het Innovatielab, zijn er zeven collega’s op de afdeling met een afstand tot de arbeidsmarkt. "We zijn hier al jaren een voorloper op dit gebied," zegt Ilan trots. "We kijken niet naar wat iemand niet kan, maar naar wat ze wel kunnen, en daar bouwen we op."
Samenwerken op basis van sterke punten
Lucas de Jong is redacteur van het Innovatielab en heeft zelf een visuele beperking. Hij benadrukt het belang van samenwerking op basis van ieders sterke punten. "Ik ben bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het schrijven van blogs, maar ik kan niet goed met beeldmateriaal omgaan. Gelukkig werk ik samen met een collega die daar goed in is," legt Lucas uit. "Dus dan zorg ik dat de blogs er qua taal goed uitzien en hij voor het visuele. We vullen elkaar aan."
Deze benadering zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en hun capaciteiten optimaal kunnen inzetten. "We kijken altijd naar de kwaliteiten die iemand meebrengt en hoe we die kunnen gebruiken om ons werk beter te doen," aldus Ilan.
Flexibiliteit als sleutel tot succes
Een andere belangrijke pijler van het inclusief werkgeverschap bij de NVWA is flexibiliteit. "Het maakt mij niet uit of Lucas van negen tot vijf werkt of van tien tot twee," legt Ilan uit, “als het maar klaar is wanneer het klaar moet zijn, zoals we hebben afgesproken." De flexibiliteit zorgt voor een omgeving waarin medewerkers hun werk kunnen doen op manieren die het beste voor hen werken.
Het buddy-systeem: ondersteuning op maat
Bij de NVWA wordt het buddy-systeem toegepast om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen. Een van de eerste medewerkers met een PW-achtergrond (mensen die kunnen werken, maar daar ondersteuning bij nodig hebben), Edo Kerkman, is de officiële buddy voor nieuwe medewerkers. "Het buddy-systeem helpt niet alleen bij de praktische zaken, maar ook bij het creëren van een veilige werkplek waar mensen zich begrepen voelen," zegt Ilan.
Dit systeem zorgt ervoor dat medewerkers niet alleen ondersteuning krijgen bij hun werk, maar ook bij persoonlijke uitdagingen. "Het gesprek met Edo helpt om te begrijpen wat iemand nodig heeft en hoe we dat kunnen faciliteren," vertelt Lucas.
Innovatie in inclusie
Het Innovatielab speelt een cruciale rol in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen binnen de NVWA. De afdeling heeft geen vastomlijnd jaarplan, waardoor er ruimte is voor creatieve ideeën en flexibele werkmethoden. "Dit is een voordeel voor ons als het gaat om inclusie," zegt Ilan. "We kunnen mensen inzetten op projecten die passen bij hun unieke vaardigheden, zonder vast te zitten aan standaard functie-eisen."
Deze aanpak is niet alleen innovatief, maar ook effectief. Het zorgt ervoor dat medewerkers zich gemotiveerd en ondersteund voelen, wat leidt tot betere prestaties en een sterke teamdynamiek.
Zoek niet naar het ideale plaatje
De NVWA is een mooi voorbeeld van hoe inclusiviteit niet slechts een beleid is, maar een cultuur die door iedereen wordt omarmd. "Als leidinggevende probeer ik niet bang te zijn om kwetsbaar te zijn en openlijk te vragen hoe ik mijn medewerkers het beste kan ondersteunen," zegt Ilan. "Dat maakt het voor iedereen gemakkelijker om hun werk te doen en hun volledige potentieel te benutten."
Lucas geeft nog een laatste tip voor andere werkgevers: “kijk niet naar de beperkingen van iemand, maar naar wat ze kunnen bijdragen en of ze passen bij de organisatie. Zoek niet naar het ideale plaatje, maar focus op de waarde die iemand kan toevoegen."
Over de interviewer: Anne
Anne heeft oculair albinisme en nystagmus, waardoor haar ogen voortdurend trillen en ze overgevoelig is voor licht. Dit maakt dat alles wat ze ziet continu beweegt. Toch laat Anne zich niet beperken. Ze zit in de afrondende fase van haar studie Diermanagement aan Hogeschool Van Hall Larenstein en doet afstudeeronderzoek naar de lage arbeidsparticipatie onder mensen met een visuele beperking. In april loopt ze haar laatste stage bij het Ministerie van Landbouw, waar ze werkt aan groenblauwe dooradering om gemeentelijke groene netwerken te verbinden. Haar toekomstambitie ligt in beleid, communicatie en maatschappelijke vraagstukken rondom natuur en duurzaamheid. Met een Master in milieuwetenschappen wil ze zich verder specialiseren. Haar boodschap aan werkgevers? Wees niet bang voor het onbekende en kijk verder dan het doelgroepregister – er zijn veel gemotiveerde en hoogopgeleide mensen met een beperking die klaarstaan om hun talenten te laten zien!