4 januari: Wereldbrailledag

Braille draagt al 200 jaar bij aan het meedoen mogelijk maken voor mensen met een visuele beperking 

Braille is nog steeds onmisbaar is in het dagelijks leven van vele slechtziende en blinde mensen. In Nederland hebben ongeveer 300.000 mensen een visuele beperking. Hiervan gebruiken naar schatting 3.000 mensen braille (Bron: Oogvereniging en Vereniging Onbeperkt Lezen). Om boeken en kranten te lezen, te typen met een braille-leesregel, maar ook om voorwerpen in huis te labelen, zoals bijvoorbeeld kruidenpotjes in de keuken. 

Koninklijke Visio besteedt tijdens Wereld Braille Dag op 4 januari extra aandacht aan braille vanwege de positieve impact die braille kan hebben op het leven van slechtziende en blinde mensen. 

Braille opent deuren naar een wereld van mogelijkheden 

Braille stelt mensen met een visuele beperking in staat om zelfstandig te lezen en te schrijven. Dit vergroot niet alleen de onafhankelijkheid, maar biedt ook de mogelijkheid om actief deel te nemen aan de samenleving.  

Visie op braille 

Of braille een geschikt communicatiemiddel is, is heel persoonlijk. Koninklijke Visio geeft geen standaard advies. De persoonlijke situatie en wensen staan altijd centraal. Op basis hiervan besluiten we samen of het meerwaarde heeft om braille te gaan leren. 

"Het heeft mij iets gegeven in een tijd dat ik veel verlies” 

Een vraag die we bij Koninklijke Visio vaak krijgen: waarom zouden mensen met een visuele beperking in deze tijd nog braille leren? Vrijwel alle teksten zijn tegenwoordig immers eenvoudig digitaal om te zetten naar spraak. Met de computer, smartphone, tablet of andere apparaten kunnen slechtziende of blinde mensen dan zelfstandig lezen. 

Andy Jobben is 44 jaar en heeft de oogziekte Retinitis Pigmentosa. Dit is een progressieve oogziekte. Het vooruitzicht is dan ook alle zicht te gaan verliezen. Andy heeft bij Koninklijke Visio braille geleerd. Nu maakt Andy dagelijks gebruik van braille voor verschillende taken in en om het huis en is het onderdeel van zijn leven geworden. Zoals Andy zelf zegt: “Het heeft mij iets gegeven in een tijd dat ik veel verlies”. 

Gyntha Goertz, onder andere werkzaam als brailledocente bij Koninklijke Visio: “Het is een uitdaging om braille leuk te maken. Alle afbeeldingen die gewone leesboeken zo aantrekkelijk maken, worden weggelaten in een brailleboek. Als brailleleerkracht kan ik meedenken over het aanpassen van lesmateriaal in braille. Leesplezier maakt dat kinderen beter worden in taal en later meer kansen krijgen in de maatschappij. Datzelfde leesplezier gunnen we blinde en zeer slechtziende kinderen ook. Braille is onmisbaar: zonder braille zouden blinde mensen analfabeet zijn!” 

Achtergrond 

Louis Braille (1809-1852) verloor zijn zicht op driejarige leeftijd als gevolg van een ongeluk in zijn vaders zadelmakerij. In de jaren na zijn ongeluk heeft Louis een systeem ontwikkeld om met de tastzin te kunnen lezen en schrijven. Dit resulteerde in het brailleschrift, dat hij in 1825 op school introduceerde. Dankzij Louis Braille hebben duizenden zeer slechtziende en blinde mensen over de hele wereld toegang tot informatie en de mogelijkheid om te communiceren. 

Wist u dat? 

  • Het brailleschrift is geïnspireerd op een ‘nachtschrift’ uit het leger.
  • Het braille alfabet bestaat uit 26 puntencombinaties.
  • Elke combinatie gelegen is in een raster van 3 puntjes hoog en 2 puntjes breed. Dit noemen we ook wel een braillecel.
  • Braille lezen naast op papier, ook via de computer, tablet of smartphone kan met een brailleleesregel. 

Meer weten en braille leren 

Kijk op de pagina's over braille op visio.org: 

Impactvolle verhalen: