Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Met zorg op afstand levert Visio maatwerk

Geplaatst op 7-10-2020

Opeens was daar het coronavirus, met alle maatregelen die erbij hoorden. De impact op de dagelijkse gang van zaken was enorm. Ook bij Koninklijke Visio. Is de zorg en ondersteuning toegankelijk te houden? Ja, luidde het overtuigende antwoord. Sommige digitale noodoplossingen blijken zelfs blijvertjes.

Poliklinische begeleiding van cliënten, workshops, mobiliteitstraining: nagenoeg alles wat de zorgprofessionals van Visio deden, was in een ruimte met een of meerdere andere mensen. Dat de zorg in maart plots alleen nog maar afstand gegeven kon worden, had logischerwijs een grote impact. Zeker omdat het gebruik van online tools nog niet zo ingeburgerd was. “Je kunt je voorstellen dat onze doelgroep die veelal op gehoor en tast is aangewezen niet zo snel gebruik maakt van bijvoorbeeld Zoom of een andere manier van videobellen”, zegt Annelies Versteegden, lid van de Raad van Bestuur van Visio.

Er werd hard gewerkt om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. “Visio zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarbij mensen met een beperking ook online volledig mee moeten kunnen doen”, aldus Versteegden. “Nu we elkaar niet fysiek konden ontmoeten, zetten we digitale oplossingen in om toch in contact te blijven met onze cliënten en hen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.”

Dat lukte al snel op een passende manier, merkte ook Isis van Loenen. De 21-jarige studente psychobiologie werd vanaf haar geboorte tot haar examen al geholpen door Visio en meldde zich nu met psychosociale vragen. “We zaten net in de lockdown toen ik de check-in deed met de neuropsycholoog, die was via Zoom.” Daarna volgde voor haar en vele andere cliënten tal van videogesprekken.

Positieve effecten voor cliënten

Wat uit nood is geboren, blijkt veel positieve effecten te hebben. Cliënten hebben minder reistijd, zijn minder vermoeid na afloop van gesprekken en kunnen zelfs effectiever geholpen worden. Dat beaamt ook Van Loenen: “Ik merk dat de techniek goed werkt en het scheelt voor mij best wel wat stress dat ik niet hoef te reizen. Dat is sowieso soms al lastig, maar nu met alle maatregelen helemaal. Dan wil je dat toch liever vermijden.”

Ze vindt het daarom helemaal niet erg als een deel van de zorg online blijft, ook als het coronavirus onder controle is. “Ik vind het eigenlijk wel fijn om per keer te kunnen bepalen of het überhaupt nodig is om op locatie te komen. Ik kan me voorstellen dat ik vooral mijn individuele gesprekken ook in de toekomst vanuit huis kan voeren.”

Combineren van online en persoonlijk contact

Dat Visio continu met haar op zoek is naar de balans, bevalt Van Loenen goed: “Ik heb ook een paar keer met de psycholoog op locatie afgesproken, omdat we dan bepaalde aandachtsoefeningen konden doen. En toen er een groepssessie over verwerking in Zoom gepland was, heb ik aangegeven dat ik het een persoonlijk en gevoelig onderwerp vond en dat ik het fijner vond om dat in real life te doen. Daar wordt dan goed naar geluisterd."

Samen met cliënten blijft Visio de komende periode onderzoeken hoe de zorg op afstand verder verbeterd en op een ideale manier met reguliere zorg gecombineerd kan worden, ook wel blended revalidatie genoemd. Naast de gesprekken via Zoom zijn ze bovendien gestart met webinars voor cliënten en delen ze met regelmaat hulpvideo’s, handleidingen en tips via hun Youtubekanaal of via Visio Kennisportaal.

Reacties

Blog post heeft op dit moment nog geen reacties.
Abonneer

Snel naar informatie