Van vergroting naar spraak naar braille
Ik ben slechtziend geboren en mijn hele leven cliënt van Bartiméus geweest. De laatste jaren ging mijn visus heel hard achteruit. Iets wat vreemd was voor een stabiele oogafwijking als die van mij: morning glory-syndroom aan beide ogen en 0,25% zicht van beide ogen samen. De achteruitgang blijkt te worden veroorzaakt door een cyste die met mijn oogzenuwen is vergroeid. Vijf jaar geleden werd bitemporale hemianopsie geconstateerd. Hierdoor zijn de buitenste delen van mijn gezichtsveld weggevallen. Inmiddels sterft de rest van de oogzenuw steeds verder af en wordt mijn gezichtsveld steeds kleiner.Langzaam ging ik over van vergroting naar vergroting met spraak en toen toch ook maar naar braille. Mijn linker oog ziet nog een beetje, maar nadat ik non-visueel heb leren reizen, wilde ik ook non-visueel leren lezen.
Via Google de Braille Zelfstudie gevonden
Ik liep al heel erg lang rond met de wens om braille te leren. Ik weet dat het moeilijker wordt als je ouder bent. Via internet heb ik letterlijk gegoogeld op braille leren. Ik zag daar toen de link naar de zelfstudie. Dat was nog de eerste druk, maar die was al uitverkocht. Ik heb zeer regelmatig gezocht naar de zelfstudie en ineens stond hij daar weer en was hij niet uitverkocht. Voor het te laat was, heb ik hem meteen besteld.Meer weten over deze zelfstudie? Lees in de webshop meer over deze Braille Zelfstudie.
Elke dag een uurtje braille lezen
Ik weet dat ik hypersensitief ben en heel makkelijk kan leren. Deze combinatie zorgde ervoor dat het leren van braille snel en makkelijk ging. Om die reden past zelfstandig braille leren ook beter bij me dan in een groep het brailleschrift onder de knie krijgen. Nu bepaal ik mijn eigen tempo.Natuurlijk ging het niet foutloos. Dat hoeft ook niet! Hele simpele letters haal ik structureel door elkaar. De r en de t, de i en de e. De z en de n. Dan is braille een puzzel voor mijn hersenen, maar ik kom er wel weer uit. Heb ik fout gegokt dan krijg ik rare zinnen. Dan weet ik dat ik de zin overnieuw zal moeten lezen.
Ik probeer elke dag een uurtje braille te lezen. Met hoofdletters en andere leestekens heb ik niet veel moeite. En de vreemde tekens die in de zelfstudie niet aan bod komen, haal ik er feilloos uit. De ë in het woord reliëf bijvoorbeeld! Die afwijkende letters heb ik op internet opgezocht. Tja, die had ik vermoedelijk wel geleerd als ik wekelijks naar Visio zou komen. Maar om dat nu alleen om die reden te doen…? Ik wilde juist in mijn eigen omgeving braille lezen, op de momenten die mij uitkwamen.
Oefenboeken van een vriendin geleend
Ik vind de cursus erg leuk en eerlijk gezegd vind ik hem niet zo moeilijk. Sterker nog, ik was in een maand door de drie delen heen! Van een blinde vriendin heb ik nog twee oefenboeken van Visio gehad. Zij is wel wekelijks naar Visio gegaan om braille te leren. Ik heb van haar Schuurpapier en Puntkomma te leen gekregen. Ik dacht namelijk niet meteen te moeilijk beginnen bij Passend lezen!Het cursusboek Schuurpapier heb ik inmiddels ook uit. Wat een leuke verhaaltjes en fijne opbouw van de letters, woorden, zinnen en leestekens!
Schoonmoeder voorlezen voor het slapen gaan
Drie maanden nadat ik de zelfstudiemethode ontvangen had, werd ik gebeld door een ergotherapeut van Visio. Het braille leren ging zo vlot, dat ik van tevoren het vermoeden had dat ik dan al volop mijn schoonmoeder aan het voorlezen zou zijn voor het slapen gaan, hihihi!Met de ergotherapeut heb ik besproken dat ik de opbouw van de methode erg leuk en bijna verslavend vond. Ik wilde meer en verder. Ik vertelde haar dat ik wilde beginnen met het lezen van boeken, zodat de overstap naar de brailleleesregel makkelijker wordt. Het herkennen van de letters zou me immers door veel te lezen steeds minder energie kosten. Dan werkt het op de pc ook makkelijker en sneller.
De ergotherapeut heeft mij een lijstje boeken aangeboden die geschikt zijn om verder te gaan met braille. Ook heeft ze me op mijn verzoek een lijst met alternatieve tekens in braille opgestuurd, zoals het apenstaartje en andere letters met streepjes en/of puntjes erop. Die had ik in de zelfstudie namelijk gemist.
Met boeken oefenen om het braille helemaal eigen te maken
Tja, en wat de toekomst betreft ... ik heb inmiddels een brailletang bij Worldwide Vision gekocht en heb wat dingen in huis gemarkeerd met braille. Dat was ook de reden om braille te leren! Zelf gebruik ik nu nog Zoomtekst met spraak. Ik zie het wel gebeuren dat ik in de toekomst overga naar Zoomtekst Fusion. Daarmee kan ik ook een brailleleesregel gebruiken. Alleen weet ik niet hoe lang ik Zoomtekst moet gebruiken voordat ik een ander pakket mag aanvragen. En daarbij lijkt het me goed om eerst met boeken te oefenen tot het braille lezen helemaal eigen is geworden.Overigens heb ik wel een boek besteld bij Passend Lezen met Flexbraille. Dus aangepast aan mijn specifieke wensen wat betreft regelafstand, leestekens, pagina-indeling, formaat en enkelzijdig of dubbelzijdig bedrukt. Heel prettig!
Braille, gewoon doen!
En wat zou ik mensen willen meegeven die overwegen braille te leren? Ik zou willen adviseren om het gewoon te doen. Gewoon proberen! En ... blijven oefenen. Braille moet net als zwartschrift lezen of leren fietsen of zwemmen, goed in je systeem komen. Dat lukt niet met alleen de zelfstudie. Je moet het wel bijhouden door het actief te gebruiken.Wanneer je bezit over een gezonde dosis zelfdiscipline kan ik de zelfstudie zeker aanraden! Bij de zelfstudie haal je de motivatie niet uit het klassikale, maar moet je creatief zijn om op andere wijze je motivatie in stand te houden. Voor mij was dit de nieuwsgierigheid naar het volgende hoofdstuk, steeds meer woorden die ik kon lezen, steeds moeilijkere zinnetjes. Ik wilde het verhaal op de laatste bladzijden kunnen lezen, iets wat aan het begin van de zelfstudie nog absolute abracadabra voor mij was.
Meer weten over deze zelfstudie? Lees in de webshop meer over deze Braille Zelfstudie.
Reacties