Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Fysio...? Nee, Visio!!!

Geplaatst op 7-06-2016

Jos woont bij Dichterbij, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Jos en zijn begeleider Willem hebben vandaag een afspraak met Yvonne, revalidatietherapeute bij Visio. Jos is al van jongs af ernstig slechtziend en al zijn hele leven in contact met Visio. Jos en Willem vertellen in het gesprek met Yvonne wat Visio voor hen betekent. Bij 3 dampende mokken, door Jos voorzichtig ingeschonken, gaan we van start.

Jos: “Eigenlijk ken ik Visio, niet de fysiotherapeut, maar Visio met een V, al heel lang, nog van vroeger, ik heb namelijk op de Wijnberg gewoond in Grave. Toen heette het nog Theofaan. Daarna werd het Sensis en nu heet het Visio. Eerst ben ik bij de oogarts van Visio, dr. van Nouhuys, geweest in Grave en daarna kwam Yvonne bij ons in de woning voor advies. Ik ben vooral heel blij met mijn roltaster: die geeft precies aan wanneer ik moet stoppen! Ik ben er enorm op vooruit gegaan. Ik voel me veiliger. Andere mensen in het verkeer zien nu dat ik slechtziend ben!”


 

Ervaringen van andere slechtzienden

“Bij ‘de soos’ van Visio kom ik graag. Daar zijn ook andere mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Ik speel er schaak met iemand anders. Je kunt hulpmiddelen bekijken, zo heb ik er ook geoefend met een roltaster (taststok). En ik heb er kennis gemaakt met een computer: het lijkt me een ingewikkeld apparaat! Ik heb ook meegedaan aan de gespreksgroep. Die is nu afgerond, ik heb er wel wat aan. Door de ervaringen van andere slechtzienden te horen word je weer wijzer. We hebben het gehad over hulp vragen in de winkel, hoe doe je dat? Dat is best moeilijk. Inmiddels weet ik de weg wel in de Jumbo en hoef ik niet zo snel hulp te vragen.”

Yvonne vraagt aan Jos of zijn begeleiders na de begeleiding door Visio meer weten over zijn slechtziendheid. Jos denkt wel dat ze nu meer weten. Hij heeft nog wel een belangrijke suggestie voor zijn begeleiders: “Ik zou eigenlijk willen ruilen van plek aan tafel,  dan heb ik meer overzicht en daar voel ik me prettiger bij.”
 

Belang van bewustwording

Ook begeleider Willem vertelt over zijn ervaring met Visio: “Voordat ik Jos leerde kennen ben ik nooit eerder in aanraking geweest met slechtziende mensen. Het contact met Jos heeft me erg aan het denken gezet. Ik zag dat mijn manier van benaderen, onbewust gebruik je veel non verbale communicatie, niet werd begrepen door Jos. Dat maakte dat ik bewuster werd van zijn slechtziendheid. Ik begrijp nu veel beter waarom Jos dichtbij je komt staan als we in gesprek zijn. We zijn nu volop bezig met het opzetten van een vrijetijdsprogramma. Hierbij zetten we hulpmiddelen in zoals een tv loep, daisyspeler en braille. Het programma is nog niet helemaal klaar. Zo gaan we ook koken met begeleiding. Daarvoor moeten eerst spullen gebrailleerd worden. Ik voelde me wel redelijk dom toen ik Jos zag brailleren en ik het niet kon lezen haha!”
 

Stil staan bij slechtziendheid

In de toekomst gaan we Visio zeker weer consulteren. We hebben nog vragen over contrasten. Het team woonbegeleiders krijgt nog een herhalingsscholing over hoe de omgeving van een slechtziende het beste kan worden aangepast. Visio heeft ook een verlichtingsplan voor de woning gemaakt, dat voeren we in 2016 uit. Eigenlijk zou iedereen die met slechtziende of blinde mensen werkt, elk jaar een keer een ervaringsbril op moeten zetten om (opnieuw) stil te staan bij slechtziendheid. Wat dit voor de cliĆ«nt betekent en hoe je als begeleider het beste aan kunt sluiten.”

Reacties

Blog post heeft op dit moment nog geen reacties.
Abonneer

Snel naar informatie