Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Op latere leeftijd blind of slechtziend? In Zienswijs hoor je wat wél kan

Geplaatst op 4-07-2019

Als je slechter gaat zien op later leeftijd dan staat je wereld soms op zijn kop. Dingen die heel gewoon zijn, worden ineens lastig. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat niet alles meer gaat zoals je gewend bent. “Dat is een heel spannend proces”, zegt Karin Swanenberg, eindredacteur van luistermagazine Zienswijs. Dit is een blad voor mensen die op latere leeftijd slechtziend of blind worden. “Deze doelgroep is niet bekend met alle mogelijkheden en de behoefte aan informatie is erg groot.”

Redactie Zienswijs: Karin Swanenberg, Monique Verboeket, Petra de Jong
Op de foto de redacteuren van Zienswijs voor dit interview: Karin Swanenberg, Monique Verboeket, Petra de Jong.

Positieve benadering

In Zienswijs vind je daarom ook een breed scala aan onderwerpen.. Reportages, interviews, verhalen van  anderen die hetzelfde ervaren, medische stand van zaken, werken, cultuur, ontspanning. Swanenberg grasduint als eindredacteur door bladen, kranten en Facebook voor interessante verhalen en artikelen. “Daaruit stel ik, samen met de reportages die onze freelancers maken, maandelijks een cd samen van zeventig minuten audio. Veel informatie, beleving en herkenning.”
 

Ook heftige onderwerpen aan bod

Swanenberg benadrukt dat ze de heftige onderwerpen niet schuwen. De items in Zienswijs gaan ook over het rouwproces als je het zicht verliest, als je het emotioneel zwaar hebt hierdoor of hoe relatietherapie kan helpen als een partner ineens een beperking krijgt.
 
“In Zienswijs vertellen mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als onze luisteraar hun eigen verhaal. Dat komt binnen. En in elk verhaal zit een boodschap.” Voor Swanenberg staat één ding staat voorop: de positieve toon van het blad is een must. Ruimte voor verdriet - zeker - maar vooral: denken in mogelijkheden. “We kijken naar wat wél kan.”
 

Visuele beperking een plek geven

Die positieve insteek is ook wat Petra de Jong (42) zo mooi vindt. Ze is zelf blind en maakt als freelancer reportages en interviews  voor Zienswijs. “Ik hoor als ik op pad ga zoveel verhalen van mensen die gedreven zijn, die denken in mogelijkheden. Zoals een vrouw die leert pianospelen zonder noten of een blinde man die fotograaf is.”
 
De Jong merkt dat de mensen  die ze spreekt een belangrijk ding gemeen hebben: “iedereen wil de visuele beperking een plek geven in zijn of haar leven. En dat is waar we met Zienswijs bemoedigende én realistische verhalenover willen brengenen. Voor iedereen is dit proces anders en dat willen we laten zien.”
 
Omdat ze al haar hele leven blind is, vindt De Jong sommige dingen heel gewoon. Bij het maken van de verhalen beseft ze dan ineens hoe uniek sommige dingen zijn en dat sommige kleine dingen die voor haar gewoon lijken voor anderen juist heel belangrijk kunnen zijn. “Die dingen willen we laten zien met Zienswijs. Zorgen ook voor herkenninig.”
 

Slechtziende en blinde mensen helpen

Voor Monique Verboeket is het belangrijk dat mensen met een visuele beperking aan de juiste informatie komen. Zelf is ze vanaf haar geboorte slechtziend. “Ik wil slechtziende en blinde mensen verder helpen”, benadrukt ze. Dat komt terug in het maken van reportages voor Zienswijs, maar ook in haar werk tijdens het geven van ICT-trainingen.
 
Het is een bewuste keuze om Verboeket als ervaringsdeskundige op pad te sturen voor audio-interviews op locatie. “Omdat ik zelf ook slechtziend ben, weet ik uit ervaring ook veel dingen die handig of nuttig kunnen zijn”, zegt ze. Het is belangrijk voor haar dat je je goed kan inleven in de mensen die je spreekt. “Daardoor kom ik tijdens een interview ook sneller bij de kern.”
 

Persoonlijke verhalen met een boodschap

Ze houdt van de persoonlijke verhalen, “die hebben altijd wel een boodschap”. Verboeket benadrukt dat het niet alleen rooskleurige verhalen zijn. “In Zienswijs gaat het juist ook over dingen die lastig zijn en die kant willen we ook benoemen”.
 
Een mooi verhaal dat ze maakte gaat over een man die van de ene op het andere moment blind wordt. Zo, uit het niets. “Op een avond zit hij bij de oogarts, de volgende dag is hij blind. Die man dacht: ik heb een keuze om niets te doen of juist te blijven doen wat ik graag wil. En nu leidt hij sportclubs en gaat hij met zijn honden op pad.”
 

Zoveel mogelijkheden als je slechtziend wordt

“In mijn reportage hoor je dan hoe iemand dat proces ondergaat, want het gaat niet vanzelf. En ook al gaat het moeizamer, het is mooi om te zien dat mensen doorgaan met het volgen van hun droom. Je kunt er niets aan doen dat je ogen het minder doen, maar je kunt wel je houding bepalen: wat je gaat doen als je op latere leeftijd minder gaat zien? Dat wil ik met mijn verhalen laten horen aan de lezers van Zienswijs. Er is zoveel mogelijk.”
 
Vraag een gratis proefnummer aan van Zienswijs via Bibliotheekservices Passend Lezen op 070 – 338 15 00. Passend Lezen  werkt net als  een gewone bibliotheek. Je kunt er boeken lenen, in gesproken vorm of in braille. En gesproken kranten en tijdschriften, waaronder luistermagazine Zienswijs.

Reacties

Blog post heeft op dit moment nog geen reacties.
Abonneer

Snel naar informatie